Ponedeljak 22.01.2018.
22:22
Ž. Marković - Vesti

Stefan prvi među jednakima

Ž. Marković
Početak plivanja

Sve je bilo odlično organizovano, prisustvovalo je više od 200 vernika, a za svaki slučaj u blizini je dežurala i ekipa Hitne pomoći iz Roršaha.

- Nadamo se, uz božju pomoć i veru naše braće, da je ovo samo početak lepe pravoslavne tradicije i da ćemo je i ubuduće u Švajcarskoj negovati. Ovde u našoj parohiji će biti svima nama na duhovnu korist, na prvom mestu i svakako na zbližavanje jedni drugima i gospodu Bogu - kazao je sveštenik Brane Sarić iz St. Galena, koji je istakao da je na sreću voda jezera bila mirna, a nije bilo ni kiše koju su meteorolozi najavili.

Ž. Marković
Pobednik među kršnim momcima: Stefan Kovačević (pored prote drži krst)

- Nadam se da je to promisao božja, da nam olakša u našem prvom putu da ovo organizujemo - dodao je sveštenik Sarić.

- Noge su mi malo utrnule, ali nije bilo bitno ko će prvi stići do krsta, bitno je da se plivalo u božju čast. Pogotovo mi je drago da se ova tradicija prenela i u Švajcarsku gde živimo i radimo i da se držimo ove pravoslavne tradicije. Meni je ovo prvi put da plivam i dogodine ću sigurno ponovo učestvovati - kazao je za "Vesti" Stefan Kovačević iz Teslića, koji je prvi stigao do časnog krsta.

- Drago mi je da sam učestvovao i da mi je rođeni brat pobedio. Dogodine se vidimo uz božju volju ponovo na istom mestu, kako bi ovu našu srpsku tradiciju nastavili - istakao je Darko Kovačević iz Teslića, brat blizanac Stefana Kovačevića.

Ž. Marković
Zvonko Spasić i Đorđe Cvetković iz Klokota sa Miroslavom Mitićem iz Glogovca kod Jagodine

- Dičim se i drago mi je što smo učestvovali u toliko velikom broju i nadamo se da će sledeće godine biti još bolje i više nas. Svi smo mi pobednici, a najdraže mi je što smo se okupili u ovakvom velikom broju - kaže Petar Vasilijević.

- Došle smo da podržimo ove hrabre momke i da posmatramo prvi put na ovim prostorima ovu našu staru tradiciju - kaže za Vesti Dragana Tanacković iz Loznice.

Ž. Marković
Familija Pasuljanović: Dejan i Dragana iz Isakova kod Ćuprije sa sinom Cezarom i ćerkom Julianom

- Pošto je ovo prvi put da se ovde pliva za časni krst, došli smo familijarno da to propratimo, a ujedno i da pokažemo našoj deci i da im objasnimo koji je danas dan i zašto ovi hrabri momci plivaju do krsta u jezero - kaže Dejan Pasuljanović, rodom iz Isakova kod Ćuprije.

Spisak hrabrih plivača

Za časni krst su plivali Nemanja Vuković i Dragan Zagrađanin iz Novog Pazara, Slaviša Aćimović iz Zvornika, Mile Tanasković iz Loznice, Panto Tešić iz Lukovice, Milan Grozdić iz Beograda, Žarko Stojanović i Dražen Pantić iz Brčkog, Slobodan i Sava Kostić iz Donje Budrige sa Kosova, Dragan Miladinović iz Sanskog Mosta, Slađan Denić iz Parteša, Zdravko Arsić iz Žitinja kod Kosovske Vitine, Miroslav Stević iz Klokota, Petar Vasiljević iz Jermenovca kod Topole, Dalibor Kitić iz Prnjavora, Nenad Nedeljković iz Planinice kod Trstenika, Stefan i Darko Kovačević i Petar Vasilijević iz Teslića i drugi.

 

2024 © - Vesti online