Ponedeljak 22.01.2018.
14:14
Vestionline, rts

Zatvoren 11. Kustendorf

Tanjug

Ovacijama i dugim aplauzom gosti i publika 11. Kustendorfa, pozdravili su velikana srpskog glumišta Aleksandra Berčeka, kome je bio posvećen program Retrospektiva velikana na ovogodišnjem festivalu. Na zatvaranju, osnivač festivala i reditelj Emir Kusturica mu je uručio nagradu Drvo života za buduće filmove.

- Sad se bavim drvetom, pravim razne stvari od drveta. Važno mi je, ne toliko, da treniram mozak i glavu koliko da ostanem u kondiciji s rukama i sa tim veštinama koje su vrlo bitne za glumca - objasnio je slavni glumac primajući nagradu. 

Tanjug

Pošto je, kako je istakao, dobio nagradu za buduće filmove, Berček je poručio reditelju Kusturici, „pamet u glavu“.

Nagrada Zlatno jaje je dodeljena filmu Bombona palestinskog reditelja Rakana Majasija o palestinskom zatvoreniku na izdržavanju kazne u izraelskom zatvoru.

- Mnogo sam srećan što sam ovde i hvala mnogo. Ovo je prva nagrada koju sam dobio i neizmerno sam srećan. Hvala i mojoj ekipi sa kojom sam radio na filmu - uzbuđeno je rekao reditelj Majasi držeći glavnu festivalsku nagradu.

Žiri je odlučio da Srebrno jaje bude dodeljeno egipatskom reditelju Samehu Alai za film Petnaest, a Bronzano crnogorskom reditelju Nikoli Vučiniću za ostvarenje Lumpen.

Tanjug

Na Festivalu je uručena nagrada „Vilko Filač“ najboljem direktoru fotografije Pjotru Polusu za poljski film Stvarno je ekstra.

Specijalna priznanja žiri je dodelio Ruslanu Bratovu za ruski film Vrteška i Umbertu Valjehi iz Dominikanske Republike za film Šanel.

Jedanaesti „Kustendorf“ je posle šest dana projekcija filmova iz celog sveta, kreativnih radionica i susreta sa najznačajnijim savremenim rediteljima poput Sorentina i Estlunda, zvanično zatvoren.

2024 © - Vesti online