Petak 26.01.2018.
12:30
A. Šišić - Vesti

Nevidljivi brod

wikipedia.org
Nikola Tesla

Njegov lik okružuje veo misterije jer niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta je sve čuveni Srbin izumeo. Smatra se da je krotio munje, ali i stvorio mašinu za putovanje kroz vreme. Ovo su samo neke u nizu urbanih legendi u kojima je upleteno ime izumitelja. Priča koja je i možda najpoznatija vezuje se za događaj od 28. oktobra 1943. godine. Ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih za naučne eksperimente u prošlosti.

"Eksperiment Filadelfija"je obeležio istoriju i imao je za cilj da vojni brodovi budu nevidljivi i to zahvaljujući stvaranju džinovskog magnetnog polja koje bi ih okruživalo i odbijalo talase radara. Rezultat je prevazišao sva očekivanja. Prilikom jedne probe brod je misteriozno iščezao, ali ne samo sa radara već sa lica zemlje. Pojavio se nešto kasnije niotkuda u vojnoj bazi u Norfoku u Virdžiniji. Navodno, posada nije bila na broju, a njihova svedočanstva su zapanjila prisutne.

Izbezumljeni vojnici su tvrdili da su putovali kroz vreme i prostor i da su krstarili različitim dimenzijama. Veruje se da su proglašeni neuračunjivim. Svi zapisi o tragediji su čuvani u tajnosti, ali se pročula glasina da je Nikola Tesla nekoliko meseci pre smrti navodno napravio sve potrebne proračune i crteže i obezbedio mašine koje su korišćene za teleportaciju USS Eldridža.

2024 © - Vesti online