Nedelja 21.01.2018.
16:31
Vestionline, Tanjug

Cipras: Bila bi ludost ne iskoristiti rešenje za ime

pixabay.com
Makedonija mora rešiti ime

Cipras je istakao da uvažava zabrinutost i osetljivost svojih sunarodnika na severu Grčke, ukazavši da je i sam poreklom iz grčkog regiona Makedonije, prenosi ANA.

- Međutim, pozivam da se mirno razmotri šta ide na ruku nacionalnom interesu, a šta taj interes potkopava. Potkopava ga odsustvo rešenja - rekao je grčki premijer.

On je podsetio da u proteklih 25 godina mnoge zemlje priznaju grčkog suseda kao Republiku Makedoniju, dok se Grčka "na sve strane bori za ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kombinovani naziv u kojem reč "Makedonija" nije praćena nikakvom oznakom koja isključuje vlasništvo nad geografskim položajem i istorijom".

- Ako postoji mogućnost za rešenje koje će preinačiti ove negativne činjenice, onda bi bila nacionalna ludost ne iskoristiti je - istakao je Cipras.

Prema njegovim rečima, u praksi, nije iracionalno da pojam "Makedonija" postoji u kombinovanom nazivu bilo sa geografskim ili vremenskim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže prava na teritoriju niti istoriju drugog naroda".

Cipras je rekao i da je lider Nezavisnih Grka (ANEL) Panos Kamenos, koji je deo Sirizine vlade, "svestan ovog problema".

- Kamenos je pošten čovek i patriotski orijentisan političar. On ima određene sumnje, koje je izrazio u vladinom savetu, ali je rekao da ima poverenja u napore ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa i njegovu želju za širokim konsenzusom političkih snaga o tom pitanju, ukoliko se postigne zadovoljavajući sporazum - kaže on.

U intervjuu za "Etnos", čiji je jedan deo juče objavljen, Cipras je rekao i da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca.

- Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog sveta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije - rekao je grčki premijer, prenela je MIA.

On je naveo da su taj region od sedmog veka naseljali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci.

- Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivitet za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije - rekao je Cipras.

U međuvremenu, u Solunu se danas održavaju demonstracije Grka protiv upotrebe reči

"Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Inače, posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimic, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.
   
 

2024 © - Vesti online