Nedelja 21.01.2018.
13:31
Vestionline, Tanjug

Pens "vadi kestenje iz vatre"?

youtube.com/Vlada Crne Gore
Potpredsednik SAD: Majk Pens

Pens će se danas sastati sa jordanskim kraljem radi razgovora za koje se očekuje da će biti fokusirani na prošlomesečni Trampov zaokret po pitanju Jerusalima i planove da se ambasada SAD premesti iz Tel Aviva u taj sveti grad.

Uoči Pensovog dolaska u Aman, nekoliko desetina Jordanaca okupilo se ispred američke ambasade u tom gradu u znak protesta protiv politike SAD na Bliskom istoku, noseći transparente s natpisom "Izaslanik cionističke američke desnice nije dobrodošao" i "Amerika je glava zmije".

Arapske i muslimanske zemlje podržavaju palestinsko polaganje prava na istočni Jerusalim, a Trampova odluka je izazvala proteste širom regiona, podseća američka agencija. 

Pens je, nakon jučerašnjeg sastanka s predsednikom Egipta Abdel Fatahom el Sisijem, istakao da su SAD posvećene dvodržavnom rešenju za sukob između Izraela i Palestinaca. 

Takođe je naveo da su SAD posvećene "očuvanju statusa kvo u pogledu svetih mesta u Jerusalimu" i da će se o granicama i drugim pitanjima pregovarati između sve strane. 

- Sjedinjene Američke Države su duboko posvećene obnovi mirovnog procesa na Bliskom istoku - poručio je Pens uoči polaska za Jordan, dodavši da će tu poruku uputiti "i u Jordanu, i u Izraelu".

2024 © - Vesti online