Ponedeljak 22.01.2018.
00:30
kurir.rs, Vestionline

Narkotik u službi medicine: Drogom leče traume rata

pixabay.com
Droga bi uskoro mogla da se koristi u medicinske svrhe

Klinička ispitivanja ove droge kao leka već je odobrila američka Agencija za hranu i lekove (FDA), a anonimni milioner dao je četiri miliona dolara da se to istraživanje sprovede.

Bitkoin zajednica

Ispitivanja sprovodi Multidisciplinarna asocijacija za psihodelične studije (MAPS) pod vođstvom naučnika Rika Doblina, a veliku pomoć doneo je Fond Ananas, koji je osnovala nepoznata osoba koja za sebe kaže samo da se obogatila pomoću bitkoina.

- MDMA kao lek mogao bi da bude poklon bitkoin zajednice svetu. Ukoliko sve bude kako treba, ovo istraživanje bi moglo da dovede do renesanse u terapijskoj primeni psihodeličnih supstanci - saopšteno je iz Fonda, koji je već donirao milion dolara istraživačima, a dodaće još četiri miliona.

Ipak, dodaju, za treću fazu kliničkih ispitivanja ekstazija biće potrebno ukupno 25 miliona dolara. Ukoliko se ta završna faza pokaže uspešnom, MDMA bi veterani dobijali na recept već 2021. godine.

Dve faze

Kako se navodi, u dosadašnjim fazama ispitivanja, sprovedenim u SAD, Kanadi, Izraelu i Švajcarskoj, ekstazi je poboljšao terapiju i pomogao veteranima koji pate od posttraumatskog sindroma.

- Kada bi neko dizajnirao savršen lek za lečenje PTSD, to bi bio MDMA - rekao je Doblin.
Metilendioksimetamfetamin (MDMA) ili ekstazi je sintetička, psihoaktivna droga, derivat amfetamina.

Ekstazi je sintetizovan 1912. godine, a sedamdesetih se koristio za poboljšanje psihoterapije. Izaziva euforiju, blage halucinacije, pojačava samouverenost i empatiju, menja percepciju.

2024 © - Vesti online