Nedelja 21.01.2018.
09:21
Vestionline, Tanjug

"Dan d" za Nemačku - vlada s Merkelovom ili opozicija?

Tanjug/AP
Nemačka danas donosi odluku za bolju budućnost

SPD, najstarija politička partija u Nemačkoj, podeljena je u pogledu budućeg pravca, a te podele će se danas oslikati u glasovima delegata koji će ili omogućiti Merkelovoj četvrti kancelarski mandat, ili će istupiti iz vlade uz opasnost da najveću evropsku ekonomiju dublje gurnu u političku neizvesnost, navodi Blumberg.

Ishod glasanja SPD iščekuju i investitori, s obzirom na prognoze da će vrednost evra pasti ako socijaldemokrate odluče da pređu u opoziciju.

Negativno glasanje bi lišilo Merkelovu opcija za formiranje koalicione lade i primoralo bi je da bira između manjinske vlade i ponovljenih izbora.

Lider SPD Martin Šulc, poslanici i ključni zvaničnici u oblasti rada lobirali su tokom protekle nedelje među 600 delegata u korist podrške predloga rukovodstva stranke o otpočinjanju formalnih koalicionih pregovora s konzervativnim blokom Merkelove, poručivši da SPD može postići više ako ostane u vlasti.

Kurt Bek, bivši predsednik SPD, izrazio je očekivanje da će oko 60 odsto delegata glasati za koalicioni plan.

Merkel i SPD vladali su zajedno tokom osam od ukupno 12 godina koliko je ona provela na vlasti, ujedinjeni svojim proevropskim stavom.

Ovo je drugi pokušaj kancelarke da oformi vladu nakon što je njena stranka pobedila, ali ne ubedljivo, na federalnim izborima u septembru 2017.

2024 © - Vesti online