Nedelja 21.01.2018.
09:31
Vestionline, Tanjug

Kina "oplela" po SAD: Pogledajte politički haos u SAD

EPA/HOW HWEE YOUNG
Kini se ne sviđa sistemsko uređenje SAD

- Razvijeni svet pozdravlja zapadni demokratski sistem kao skoro savršen i najsuperiorniji politički sistem koji upravlja jednom zemljom. Međutim, ovo što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama danas, navešće više ljudi širom sveta na razmišljanje o održivosti i legitimnosti takvog haotičnog političkog sistema - navodi Sinhua u današnjem komentaru.

Iako komentari ove kineske agencije ne predstavljaju zvanična saopštenja, često predstavljaju odraz stavova Pekinga, ukazuje Rojters.

- Ironično je što je do finansijske blokade američke federalne vlade došlo baš na prvu godišnjicu inauguracije predsednika Donalda Trampa, što je šamar u lice rukovodstvu u Vašingtonu - ističe se u Sinhuinom komentaru.

Kako zaključuje kineska zvanična novinska agencija, "ako postoji ikakvo nasleđe koje je preživelo prenos vlasti, to je - duh nesaradnje  među strankama".

Delimična finansijska blokada američke vlade počela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti, a neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi administracije SAD. 

Lider republikanaca u Senatu SAD Mič Mekonel najavio je u subotu da će Senat danas ponovo zasedati i raditi "koliko god treba" u pokušaju da postigne dogovor u vezi sa finansiranjem, prenosi danas Rojters.

- Želim da kažem američkom narodu da ćemo se sutra vratiti ovom pitanju... i raditi koliko god treba - rekao je Mekonel.

Pojava finansijske blokade u SAD nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja.

Najduže je trajala ona u vreme mandata Bila Klintona - 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.

Poslednji put se blokada dogodila 2013. za vreme predsednika Baraka Obame.
 

2024 © - Vesti online