Subota 20.01.2018.
15:31
blic.rs, Vestionline

Turska se sprema za rat sa "starim-novim" SAD saveznicima

pixabay.com
SAD ulazi "u klinč" sa Turskom?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odstupila je od planiranog rasporeda snaga bezbednosti u severoistočnoj Siriji, nakon što je Turska zapretila da će povesti napad preko granice protiv Kurda.

Mevlut Čavušoglu, turski ministar inostranih poslova, rekao je u četvrtak da je nova retorika usledila kao odgovor na zabrinutosti Turske zbog odnosa SAD sa sirijskim Kurdima.

Dok Ankara forsira planove o pokretanju vojnih operacija u Siriji, za tuski CNN je rekao da je poslao vojnog šefa osoblja Hulusija Akara u Moskvu, kako bi obezbedio koncenzus Rusije. S obzirom da Rusija kontroliše nebo iznad oblasti koje Turska planira da napadne, to bi moglo da pokvari planove Ankare, i dovede do obaranja turskih aviona.

Sirija je ipak upozorila u četvrtak da je spremna da obori turske avione ako njene trupe napadnu enklavu Kurda Afrin, na samoj granici dve države, što bi moglo da dovede do novog regionalnog konflikta.

- Sirijske vazdušne snage su povratile svu svoju snagu i spremne su da unište tursku avijaciju ako se nađu iznad Sirije - rekao je zamenik ministra inostranih poslova Sirije Faisal Mekdad.

Takav rat takođe nosi rizik od uplitanje Sjedinjenih Američkih Država, koja je u bliskim odnosima i sa Kurdima i Turskom (NATO saveznikom), i često se nalazi razapeta između interesa dva saveznika.

Konfuzija oko graničnih snaga čini se da je barem delimično posledica i nedostatka koordinacije u Vašingtonu između različitih ogranaka administracije uključenih u rat protiv Islamske države, piše "Vašington post".

- Kriza u Afrinu pokazuje koliko je teško za američke političare da opušteno žvaću žvaku kada se radi o Siriji. Ovakva politika je kao pucanje sa kuka - rekao je Nikolas Heras iz Centra za novu američku bezbednost sa sedištem u Vašingtonu.

U ovom slučaju, američki vojni zvaničnici izazvali su bes Turske tokom vikenda kada su objavili da obučavaju "snage pogranične bezbednosti" kako bi čuvala pozicije samoproklamovane kurdske eklave koja se formira na granici sa Turskom.

Takve snage bi podstakle formiranje i kurdskog identiteta. U toj oblasti SAD imaju i oko 2.000 trupa, gde takođe treniraju i obučavaju borce Sirijskih demokratskih snaga.

Izveštaji su razbesneli Tursku čiji lideri već duže vreme optužuju SAD da omogućuje postojanje terorizma podrškom Kurda u Siriji.

Nezadovoljstvo je izrazio i Iran, koji je izjavio da očekuje da se okončaju nelegalne akcije Amerike u Siriji.

U međuvrmenu, Turska je rasporedila tenkove i trupe duž granice sa Sirijom gde se, sva je prilika, pripremaju za napad na enklavu Kurda.

Suočeni sa ratom koji bi je stavio u poziciju da bira između dva bitna saveznika, američki zvaničnici sada kalibrišu do najsitnijih detalja.

Kako je Reks Tilerson rekao, te snage "nisu propisno opisane".

2024 © - Vesti online