Nedelja 21.01.2018.
00:44
Index.hr, Vestionline

BBC: Da li je svet zbog Trampa postao opasniji?

Tanjug/AP
Donald Tramp ni sam nije siguran šta je njegova politika

Uprkos agresivnim objavama na Tviteru, američki predsednik Donald Tramp još nije započeo nijedan novi rat. Međutim, predstoji li ipak svetska kriza?

ID još uvijek ima "podršku" u drugim delovima sveta, no njegovom glavnom centru zadat je fatalni udarac.

Pitanje je je li za pobedu zaslužan Tramp, ili je on samo dovršio ono što je započeo njegov prethodnik Barak Obama.

Tramp je, poput Obame, podupirao lokalne snage obrane napadima iz vazduha i operacijama specijalnih jedinica na terenu, no ubrzao je kampanju i američkim zapovednicima dao veću vlast.

Prema posebnom izaslaniku za borbu protiv ID Bretu MekGurku, to je "imalo veliki uticaj" na ishod borbe protiv terorista ID.

U svakom slučaju, pobeda nad tom organizacijom je najveći uspeh Trampove spoljašnje politike".

Nestabilnosti u Iranu

Tramp smatra da Iranu nisu nametnute dovoljne sankcije s ciljem ograničavanja nuklearnog programa u toj zemlji pa preti odstupanjem SAD iz sporazuma o tom nuklearnom pitanju iz 2015. godine.

Želi agresivniji pristup rešavanju problema iranskog nuklearnog naoružanja.

Odstupanje od sporazuma dovelo bi do nestabilnosti na Bliskom istoku i slabljenja transatlantskog saveza, koji je od Drugog svetskog rata kamen temeljac globalne sigurnosti.

Takođe bi potkopala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja na koji se iranski dogovor oslanja. 

- On nam je potreban kao zlatni standard - kaže donedavna visoka predstavnica UN za razoružavanje, Angela Kane.

Nuklearni rat ponovno je postao stvarna prijetnja

- Tramp je dodatno zahuktao već uzavrelu situaciju sa Severom Korejom jer svojom napadnom retorikom povećava šanse za otvoreni sukob.

Kada ne vređa severnokorejskog predsednika, Tramp iskazuje spremnost na dijalog.

Trenutno se nalazi u toj fazi zbog olimpijskog primirja između dve Koreje.

Trampova administracija izgradila je snažnu koaliciju međunarodne podrške za svoju strategiju jačeg pritiska na Pjongjang.

Prema zameniku državnog tužioca Džordža Buša, Džonu Negroponteu, Tramp je time svet učinio sigurnijim.

Amerikanci smatraju da Trampova opasna retorika služi svrsi, jer Severnoj Koreji daje do znanja da je SAD spreman da upotrebi silu.

Ipak, ovo je prvi put nakon kubanske raketne krize 1962. godine da je SAD zapretio napadom drugoj nuklearnoj sili.

Povratak Hladnog rata

"Neprijateljstvo između SAD i Rusije ponovo poprima hladnoratovske razmere, a obe zemlje pojačavaju svoj nuklearni arsenal. Vladimir Putin pogoršao je situaciju svojim intervencijama u Ukrajini, zbog čega je obustavljen dijalog između Putina i bivšeg američkog predsednika Obame. Tramp želi da razgovara s Putinom, ali ne može zbog kontroverznih optužbi da je za predsednika izabran zahvaljujući tajnoj vezi s Moskvom. Ironija je da je američki odnos s Rusijom danas gori nego u Obamino doba".

Smanjena diplomatija

"Spoljna politika SAD sve je militantnija, posebno nakon napada 11. septembra, a pod Trampom se taj proces samo još više ubrzava. Tramp ne razume niti preterano brine o diplomaciti. Državnom tužilaštvu predložio je velike proračunske rezove, a za 'Fox News' izjavio da je u stvaranju politike važan jedino on, jer 'biti će onako kako on kaže'. Diplomatija je ključna za prevenciju ratnih sukoba. Američka diplomatija odnela je brojne ključne pobede na međunarodnom planu, poput mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela ili Maršalovog plana".

Amerika u povlačenju

"Tramp potkopava američku predanost rešavanju globalnih problema. Najveće posledice po tom pitanju ima njegovo povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Trampova retorika o 'Americi na prvom mestu' ima za cilj da poljulja saveze i institucije koje od kraja Drugog svetskog rata čuvaju svetski mir i poredak. Novinar 'Washington Posta' David Ignatius ipak smatra da američka moć ima trajnost koja nadilazi Trampa i njegovu vladavinu tvitovima".

Ričard Has iz američkog veća za spoljne poslove pesimističan je jer smatra da nijedna druga svetska sila ne može zauzeti američko mesto ako Tramp odluči da prestanei aktivno da menja međunarodni red.

- Alternativa međunarodnom redu na čelu sa SAD je manje međunarodnog reda - kaže Has.

Nepouzdan i nepredvidljiv

Trampova politika više se vodi njegovim burnim karakterom nego njegovom željom da Ameriku "ponovo učini velikom".

Neki tvrde da je Trampova nepredvidljivost američki as u rukavu u međunarodnim poslovima, a neki smatraju da Trampove izjave i pretnje treba ignorisati.

Međutim, ni Trampove pristalice ni protivnici ne znaju koja je zapravo politika Trampove Amerike, a međunarodna zajednica sve više gubi poverenje u američko vođstvo.

- Nepredvidljivi svet pod nepredvidljivom Belom kućom nikako nije mesto ugodno za život - zaključuje Plet Ušer za BBC.

2024 © - Vesti online