Petak 19.01.2018.
16:38
Vestionline, Tanjug

Tahiri: Spremni smo na saradnju s Beogradom u istrazi ubistva

M. Karović
Za dozvolu je isključivo nadležna Priština 

To je rekao kosovski ministar pravde Abelard Tahiri.

Tahiri je, nakon obilaska otvorenog zatvora u Smrekovici, novinarima rekao da su kosovske institucije na pravom putu da rasvetle slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

- To nije prvi put da sarađujemo sa Republikom Srbijom, bilo je desetine drugih slučajeva gde smo razmenili informacije u vezi različitih pitanja na zvaničnom nivou - kazao je Tahiri. 

On je kazao da će biti razmenjena svaka vrsta informacija, te dodao da je Priština takođe od Beograda tražila sve informacije koje imaju i da se očekuje da one budu prosleđene kosovskoj policiji i tužilaštvu, preneli su prištinski mediji. 

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Kosova saopštila su juče da nadležni organi intenzivno rade na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića. 

Ministarstvo pravde Kosova potvrdilo je da je primilo putem zvaničnih kanala komunikacije zahtev Ministarstva pravde Srbije za obostranom pravnom pomoći u slučaju “Ivanović”, na osnovu kojeg se traži pravna pomoć prema procedurama iz Briselskog sorazuma, koji je snazi. 

Taj zahtev je isključivo povezan sa mogućnošću dostavljanja kopija eventualnih dokaza, podataka i drugih obaveštenja koje policija i tužilaštvo Kosova poseduju ili mogu posedovati u vezi sa ovim predmetom, navedeno je u saopštenju. 

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, ubijen je 16. januara u atentatu ispred prostorija njegove partije u Severnoj Mitrovici. 

Međutim, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je sinoć rekao da Euleks i Unmik nisu nadležni da odobre saradnju Prištine i Beograda na istraži o ubistvu Ivanovića. 

Haradinaj je rekao da je za takvu dozvolu isljučivo nadležna Priština, a on nalog za to nije dao.

2024 © - Vesti online