Petak 19.01.2018.
18:11
M. Stanković - Vesti

Prikrivena erotika "Zone Zamfirove"

M. Stanković
Puna sala: Uz studente bilo je i drugih zainteresovanih

Predavač je bila gošća dr Dragana Vukićević, redovni profesor Filološkog fakulteta, Katedre za srpsku književnost u Beogradu.

Najveći broj slušalaca činili su studenti slavistike, ali je bilo i drugih zainteresovanih među kojima bivša lektorka na Institutu za slavistiku dr Olga Elermaje-Životić, sadašnja lektorka Jelena Anđelković, predavač na institutu Sead Porobić i drugi.

M. Stanković
Dr. Životić, Jelena Anđelković, Dr. Vukićević i Dr. Hodel

Profesorka Vukićević se publici obratila izražavajući svoju radost što je konačno stigla i do Hamburga, ali je naglasila da je prvi put u Nemačkoj.

Predavanje je održano na srpskom jeziku ilustrovano sa 41 slajdom na kojima su isticani delovi predavanja prevedeni na engleski, ali je istovremeno profesor dr Hodel prevodio na nemački jezik.

Projektovano je i nekoliko slika, između ostalih i slike naivnih umetnika iz Kovačice kao ilustracije patrijarhalnog društva i života u zadrugama.

Na primerima iz romana "Zona Zamfirova", koji opisuje dešavanja iz 19. veka, predstavljeni su skriveni narativi i metaforički govor jer se u tom vremenu o erotskom ne govori otvoreno.

Posebna pažnja je posvećena retorskim rešenjima kojima su "neprikladne teme" prebacivane u prikladan govor.

 

2024 © - Vesti online