Petak 19.01.2018.
02:11
D. Dekić - Vesti

Amerika krije ubicu Olivera Ivanovića?!

Tanjug/AP
Mesto zločina

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević je podsetio da je Stejt department, 10. januara skrenuo pažnju na eventualne terorističke napade u četiri mesta od kojih je prvo Kosovska Mitrovica.

- To je simptomatično, jer nikada nisu izdali slično saopštenje, čak ni kada je bilo saznanja da se neki borci Islamske države vraćaju na Kosovo - kazao je i dodao da koliko god delovalo protokolarno, saopštenje je ozbiljno i traži zahtev za informacije od američkih vlasti.

Zato, kaže, Srbija treba da zahteva razmenu podataka sa SAD.

Srpski tabloidi otišli su mnogo dalje, pa neki od njih tvrde da Amerikanci kriju Oliverovog ubicu, i navode da je tamošnja administracija najavila njegovu likvidaciju jer je šest dana ranije upozorila da se na Kosovu, "narednih dana mogu očekivati terorističke akcije". Jedni objavljuju neobjavljene intervjue sa Ivanovićem, a drugi da je nešto predosetio i četiri dana pre atentata rekao da se plaši jer je bezbednost u severnom delu Kosovske Mitrovice veoma loša.

Teško će se saznati istina u ovom slučaju, mišljenja je profesor Univerziteta u Beogradu Andreja Savić koji kaže da je sektor bezbednosti u Prištini politički instrumentalizovan.

- Veliko je pitanje počinilaca krivičnog dela, da li su u pitanju Albanci, da li je reč o ekstremnom krilu? Radi se o dodatnoj tenziji koju treba uklopiti u kontekst Briselskog sporazuma i svih aktivnosti oko unutrašnjeg dijaloga - naveo je Savić.

Rukopis Miloševićevih službi

Ubistvo Ivanovića, lider SPO Vuk Drašković vidi kao "politički terorizam po modelu Miloševićevih službi bezbednosti iz 90-ih godina". Slično misli bivša poslanica u Skupštini KiM Rada Trajković koja je rekla da kada u društvu nema dijaloga, sučeljavanja, argumentovanih razgovora, onda je na delu povratak na 90. godine.

Iz Prištine stižu optužbe na račun "srpskih i ruskih ekstremista koji slobodno šetaju severom", od analitičara Azema Vlasija koji smatra da će Beograd pokušati da slučaj pripiše Albancima, ostavi ga u magli, ili pokaže međunarodnoj zajednici kako su "Srbi navodno ugroženi".
Analitičar Imer Muškoljaj je uveren da je ubistvom Ivanovića pokušana destabilizacija bezbednosti na Kosovu.

Rakić promenio ploču

"Neprijatelj kosovskih Srba", "monstrum", "izdajnik naroda", bile su predizborne kvalifikacije protivnika na račun Ivanoviću, podsećaju neki portali. Navode da je gradonačelnik Severne Mitrovice i visoki funkcioner SNS-a Goran Rakić optuživao Ivanovića da je "poklonio delove Mitrovice ekstremnim Albancima, sebi prihodovao objekte u centru grada i stanove u Beogradu", da "opanjkava državu", ima "mentore u Prištini"...

2024 © - Vesti online