Četvrtak 18.01.2018.
18:01
E.V.

"Crna ruka" skida srpske glave

EPA/Sandra Balsells
Ogrezli u zločinima: Pripadnici OVK

Funkcioner SNS-a Milovan Drecun, kazao je da prave informacije o ovom zločinu treba da daju Kadri Veselji, ali i Vašington.

Kako je izjavio Drecun, po nekim nagoveštajima, istraga na Kosovu je usmerena u pogrešnom pravcu.

- Dilema je da li je ubistvom Ivanovića završen posao ili treba da bude početak realizacije nekog novog plana koji treba da destabilizuje sever Kosova - pita se Drecun.

Izjavio je da je jasno ko ima informacije o ubistvu i da ih treba tražiti od Kadrija Veseljija, predsednika prištinskog parlamenta za koga kaže da je bivši šef Tačijeve ilegalne službe Šik.
- Šik raspolaže saznanjima ko stoji iza ubistva, ko su izvršioci, nalogodavci. Oni više godina pokušavaju destabilizaciju severa Kosova - tvrdi Drecun.

Zajednička fotografija

Nakon izjave predsednika Vučića, na društvenim mrežama se pojavila zajednička fotografija Kadrija Veseljija i aktuelnog gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Gorana Rakića. Veruje se da je fotografija najverovatnije nastala u vreme kada je dogovarana koalicija PDK, AAK ( Ramuša Haradinaja) i Srpske liste, koja učestvuje u radu vlade Kosova.

Kadri Veselji, kojeg je predsednik Srbije označio kao pravog "gospodara Kosova", lider Demokratske partije Kosova (PDK) od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika. Beogradu je nedavno poručio da se Albanci "neće zaustaviti do Niša", ako "Srbija pokuša da se vrati" na KiM. Reč je o bivšem šefu ozloglašenog Šika, koji je delovao u okviru OVK, a za koje se spekuliše da stoji iza politički motivisanih ubistava nakon rata na Kosovu. Ta obaveštajna služba je zvanično ugašena 2008, ime Veseljija se pored Tačija pominje u izveštaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, u periodu 1998-1999. godine. Inače, Veselji je u Švajcarskoj navodno 2009. osnovao firmu kao srpski državljanin, a prema pisanju medija, kao jedan od komandanata grupe "Crna ruka" zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Prema tim informacijama, on je zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svedoke pred Tribunalom u Hagu, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva. Tvrdi se da je četvoricu lično likvidirao.

"Blagajnik" terorista

Navodi se i da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti. Veselji je predmet brojnih istraga. U izveštajima Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu "Republike Kosovo" označen je kao glavni "blagajnik" terorista. Grupa koju je kontrolisao navodno se bavila trgovinom rod droge do ljudskih organa, a kontroliše i dva glavna postrojenja za preradu maka u heroin.

2022 © - Vesti online