Četvrtak 18.01.2018.
10:22
Vestionline, Tanjug

Petrič: Ubistvo Ivanovića ugrožava dijalog

Vesti
Uvek podržavao Specijlani sud

U intervjuu bečkom dnevniku Prese Petrič je rekao da ga je ubistvo Ivanovića posebno pogodilo.

- Upoznao sam Ivanovića u vrovatno najtežoj fazi kosovskog konflikta kao promišljenog čoveka, jednog od retkih na strani Miloševića koji se iskreno borio za rešenje sa albanskom većinom. Ne želim da spekulišem o pozadini ubistva, ali atentat je ozbiljno doveo u pitanje dijalog - objasnio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo.

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova.

Kada je reč o Specijalnom sudu za zločine OVK bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da je u osnovi ispravno da se krivično gonjenje primeni i u slučajevima koji se tiču OVK.

Navodeći da je uvek podržavao Specijalni sud, Petrič dodaje da je važno je da se ograniči rad na eklatantne slučaje.

- Neophodno je pogledati kako se na Kosovu može pomoći da se uči iz grešaka prošlosti a da se od toga naprave nove legende - naglasio je Petrič.

Istovremeno je ocenio veoma pozitivnim rad Haškog tribunala i naveo da bi trebalo zamisliti šta bi se desilo bez tog suda.

- Da li bi Mladić, Karadžić ili čak Milošević bili privredeni pred sud? - kaže Petrič, dodajući da je, uzimajući u obzir principe na kojima je delovao, sud uzdrman.

- Premalo je jasno rađeno na tome ko snosi političku a ko vojnu odgovornost za ratne zločine. Na kraju su očekivanja bila preterana da se time može započeti proces pomirenja - zaključio je Petrič.

2024 © - Vesti online