Petak 19.01.2018.
01:30
Vestionline

Razlog zbog koga nikada ne bi trebalo da zadržavate kijanje

pixabay
Nije pametno zadržavati kijanje

žJedan, inače zdrav, 34-godišnji Britanac osetio je bol u grlu, posle koga je počeo da kija. Pokušao je da spreči kijanje zapušiviši usta i nos.

Do momenta kada je stigao kod lekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su ga pregledali mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina "obrnutog" kijanja čoveku probušila ždrelo, deo grla ispod usta i nosa ispred jednjaka i grkljana.

Pucketave zvuke proizveli su mehurići vazduha koji su, usled snage kijanja, dobili ubrzanje tarući se o meka tkiva vrata i prostor između pluća.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Imao je sreće, buduću da je posle sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zalečeno da je mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući - uz instrukcije da više nikada ne zadržava kijanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevi veoma retki, zadržavanje kijanja dovodilo i do opasnijih posledica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posledice.

2024 © - Vesti online