Četvrtak 18.01.2018.
00:44
D. Pašić - Vesti

Pred Srbima teški izazovi

D. Pašić
Dr Trifković i prota Mićić

Prelepa sala biblioteke bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Ugledni gost je govorio o aktuelnoj situaciji na Balkanu, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u celom svetu, posebno se osvrnuvši na položaj Rusije.

- Srpski narod s obe strane Drine se opet nalazi pred brojnim izazovima. Situacija nije nimalo laka jer je razvoj događaja na svetskoj sceni u najmanju ruku zabrinjavajući. Treba dobro sagledati šta nam valja činiti i vući poteze koji će pre svega sprečiti naše nestajanje, odnosno odlazak mladih u druge zemlje. Ekonomska situacija je teška i velika je odgovornost na svima u Republici Srpskoj - kazao je Trifković.

Posebno se osvrnuo na Rusiju, "gde odlično poznaje situaciju" i na odnose sa Putinovom administracijom. Kao deklarisani rusofil, nije baš zadovoljan situacijom u toj zemlji, koja ima velikih ekonomskih probema, ne samo zbog sankcija Zapada.

Trifković smatra da hladni rat, zapravo, nikad nije prestao:

- Ti geopolitički, s jedne, i kulturološki aspekti sa druge strane su se udružili da stvore situaciju da je Tramp hteo to da izmeni, ali je u rekordnom roku sputan od strane moćnih struktura države koje su dokazale da u krajnjoj liniji demokratski proces i ustavne odredbe nisu bitne - rekao je Trifković.

Zavidna biografija

Dr Srđa Trifković je rođen u Beogradu, diplomirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Seseks u Brajtonu, doktorirao istoriju na Univerzitetu u Sautemptonu i radi kao profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci. Radio je kao novinar Svetskog servisa Bi-Bi-Sija i Glasa Amerike, dopisnik iz jugoistočne Evrope "Vašington tajmsa", pisao je kolumne za brojne listove u Americi i Britaniji, a danas je urednik spoljnopolitičke rubrike američkog magazina "Kronikls".

D. Pašić
Brojni parohijani su došli na predavanje

On je kazao da je Balkan periferan za američku političku elitu, već da se o politici ovog područja bave drugorazredne i trećerazredne birokrate iz aparata Stejt departmenta koji slede kontinuitet Klintona, Buša i Obame.

Posle njegovog izlaganja na red su došla brojna pitanja, ali i potpisivanje knjiga koje je profesor do sada objavio. Predstavljena su dela "Ustaše, balkansko srce tame", "Kontinuitet hladnog rata" i "Senka džihada".

2024 © - Vesti online