Četvrtak 18.01.2018.
00:55
N. Jokić - Vesti

Džihadista napao stražare

EPA
Regrutni centar: Zatvori opasni i za čuvare


Direktor zatvora odmah je podneo ostavku koju je ministar unutrašnjih poslova prihvatio.

- Ovo je operacija "mrtvi zatvori", sve će biti krajnje usporeno, odlučni smo da istrajemo - izjavio je novinarima predstavnik sindikata Žan Fransoa Forže.

Sindikati traže da čuvari zatvora budu bolje obezbeđeni.

- Nastavićemo štrajk sve dok se ne nađe rešenje - rekao je Forže.

On je ukazao da je njemu i njegovim kolegama dosta popustljivosti svih vlada koje najavljuju mere i na kraju nikada ništa ne preduzmu. Francuski zatvori su dobrim delom zastareli, u izuzetno lošem stanju. Higijenski i ostali uslovi su na tako niskom nivou da je jedno telo Saveta Evrope pre nekoliko godina uputilo pismo francuskoj vladi upozorivši ih da se time krše osnovna ljudska prava.

U mestu Frezn u departmanu Val de Marn, oko 150 čuvara okupilo se od šest satu juče ujutru protestujući protiv uslova u kojima rade. Oni su novinarima rekli ono što je odavno poznato - da su zatvori pretrpani i da je u njima dvostruko više zatvorenika nego što je to predviđeno - 2.800 osuđenika smešteno je u zgradama sa 1.400 mesta.

Problem star dve decenije

O problemu prepunih i prljavih zatvora koji su često prave škole za regrutovanje i vrbovanje islamista govori se u Francuskoj već više od 20 godina. U vreme mandata predsednika Olanda pre nekoliko godina počela je izgradnja novih zatvora i renoviranje zastarelih. U situaciji kada država štedi na školstvu, zdravstvu i svemu što je javni interes malo ko ima iluziju da bi će vladine mere moći da budu dovoljne za rešavanje problema nasilja iza rešetaka.

2024 © - Vesti online