Utorak 16.01.2018.
20:04
Sputnjik

Uvod u haos: Šta povezuje ubistvo Đinđića i Ivanovića?

Tanjug
Početak nečega većeg?

Godine 2003. kada je ubijen Đinđić Srbija je bila pod pritiskom Haškog suda, ali i u mreži kriminalnih struktura koje se tada vladale Srbijom, a bile su suviše jake da bi se sa njima izborio jedan čovek. Nikada nećemo saznati do kraja da li je i jedan od razloga ubistva Đinđića bio upravo njegov pokušaj da reši pitanje Kosova.

Oliver je, moglo bi se reći, bio u sličnoj situaciji. Sud za ratne zločine OVK, čije su optužnice u najavi, na Kosovu je stvorio atmosferu sličnu onoj u Srbiji pred ubistvo Đinđića. I Ivanović i Đinđić su pre nego što su ubijeni imali u više navrata "upozorenja“. Ivanoviću je upaljen auto, a Đinđić je izbegao pokušaj atentata kod hale Limes, mada lično nikada nije hteo da shvati da je to bio pokušaj ubistva.

I Ivanović je slično reagovao kad mu je pre nekoliko meseci upaljen automobil ispred kuće, nedugo pošto je izašao iz zatvora. I Ivanović i Đinđić su bili ljudi koji su o politici govorili otvoreno. Ni jedan ni drugi kao da nisu verovali da može nešto da im se desi, jer su smatrali da nema razloga za to. I kao što Beograd nije više isti posle Đinđića, tako ni Kosovo i Metohija nikada neće biti više isti bez Olivera Ivanovića.

Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da su okolnosti u kojima su ubijena dva lidera - prilično slična. Ne želeći da prejudicira stvari, Nicović, ipak, kaže da je sve dosta jasno. 

- Oliver je upravo zbog toga što je bio takav, na neki način, smetao Prištini. Osim toga, ovim su podigli pažnju zapadne javnosti, dajući do znanja da će organizovati nered i terorizam na Kosovu, ako njihovi zahtevi da se ukine Specijalni sud za ratne zločine ne budu uslišeni - smatra Nicović.

Slično stanje, odnosno pokušaj destabilizacije institucija, bilo je, podseća on, i u Srbiji pred ubistvo Đinđića. 

- Ubistvo Ivanovića samo je jedan uvod u stvaranje haosa koje će od Kosova stvoriti prostor za nemoguć život, i politički i svaki drugi. Ovo je na neki način i jedna vrsta njihove demonstracije Zapadu da mogu da izazovu bilo koju vrstu haosa na Kosovu, uključujući čak i napade na bilo koju vrstu institucija na Kosovu, uključujući i međunarodne - kaže Nicović.     

Ono što nije uspelo kriminalno-političkoj mafiji 2003. godine u Beogradu, sada se uspešno sprovodi na Kosovu, objašnjava Nicović, jer je Kosovo jedinstvena „država“ u svetu koja ima svoju mafiju, odnosno, mafija svoju državu. On takođe podseća da je Đinđić u vreme kada je ubijen zagovarao ideju podele Kosova sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, što je i te kako zasmetalo tim sponzorima Kosova.

- Ti isti miljenici Zapada sad su se osilili i otkačili su se čak i od svojih mentora, što je veliki problem. I oni, i pored upozorenja američke administracije i EU da sud za zločine OVK mora da se formira, to ne čine - ističe sagovornik.

Upravo kako je Đinđić ubijen kao najprepoznatljivija figura tada u Srbiji, tako je i Ivanović izabran, najverovatnije, za metu kao najprepoznatljivija srpska ličnost na Kosovu i Metohiji.

- On je važio za prepoznatljivu figuru, još pre bombardovanja SRJ, u međunarodnim vodama kao predstavnik Srba sa Kosova i Metohije, bilo da su to međunarodne misije na Kosovu, ili van. On je imao i širinu, i inteligenciju i bio je sigurno vodeći Srbin na Kosmetu, dakle sve dispozicije da postane lider Srba na KiM - kaže Nicović.

Nicović je uveren da je ovo samo početak i da su Albanci sada demonstrirali da oni u stvari komanduju životima i smrću na Kosovu. To samo znači da Kosovo lako može da destabilizuje ne region, već Evropu, a početak svega bi moglo da bude ubistvo upravo Olivera Ivanovića. To je, primećuje on, isti scenario koji je pokušan da se primeni na Srbiju posle ubistva Đinđića.  

2024 © - Vesti online