Za nove patike i školski ranac

Lična arhiva
Obradovan: Stefan Božinović

Stalna donatorka Rajka Tarlać iz Sidneja je sa svojim prijateljima: Draganom Šundić, Verom Aleksić, Cvijom Zorićem, Jelenom Smirić i anonimnim sveštenikom SPC prikupila i poslala 150 dolara bračni par Ljiljana i Slobodan Joksić poslali su 100 dolara uz kratko pismo u kome između ostalog piše:

"Mladićkoj dobroti Stefana Božinovića iz Svrljiga ovom prilikom šaljemo podršku svojim darom u novcu, da donesemo varnicu radosti. Naša mala pomoć uz dobre misli da te obraduje... Ljiljana i Slobodan Joksić".

Novac je odmah prosleđen Stefanu i njegovoj mami Snežani (47), koje su ovi darovi iznenadili i usrećili.

- Ostali smo bez reči i mama i ja. Mnogo smo zahvalni i gospođi Rajki i bračnom paru Joksić na ovom velikodušnom poklonu. Iako nas i ne poznaju, odlučili su da nam pomognu i ulepšali su nam božićne praznike - kaže Stefan za "Vesti".

Vidno uzbuđen rekao je da će od dobijenog novca kupiti nove patike, jer su stare pocepane, kao i školski ranac i nešto garderobe.

Ono što pretekne, sa mamom će utrošiti na hranu i ostale kućne potrepštine.

Odlučni da pomognu drugu

Stefanov razredni starešina Bokan Ilić obavestio nas je da su se svi profesori obradovali kad su čuli da je stigla pomoć za njihovog đaka.
- Nama je svima mnogo žao kada vidimo da se neko dete pati. I Stefanovi drugovi u školi planiraju da organizuju neku akciju da se prikupi novac da se plati taj dug za struju, pa da konačno sveću zameni sijalica - iskreno će Bokan Ilić.

Stefan je učenik srednje stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš", a "Vesti" su za njega saznale zahvaljujući njegovom razrednom starešini koji nas je kontaktirao kako bi pomogao svom skromnom i nenametljivom đaku za kojeg svi profesori imaju samo reči hvale.

Sa nezaposlenom mamom Snežanom živi u stanu 20 kvadrata koji su dobili na korišćenje od opštine Svrljig. U toj jednoj prostoriji Stefan jede, uči, spava, provodi dane sa majkom čekajući neku bolju budućnost.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Oca nemam. Jedini prihodi koje imamo su 6.000 dinara (50 evra) socijalne pomoći i 2.000 dinara (15 evra) dečjeg dodatka. Struju nemamo već dugo, jer je isključena zbog duga koji sa kamatom trenutno iznosi 180.000 dinara (1.500 evra). Mi smo se trudili da plaćamo sve račune na vreme, ali kako? S ovako malim primanjima nije se moglo i tako je nastao dug. Sada živimo u mraku. Kuvamo na malom šporetu na drva. Hranu koju uspemo da kupimo od ovo malo novca što imamo čuvamo kod komšija u njihovom frižideru. Zahvalni smo im do neba što nam izlaze u susret. Veš peremo ručno - priča Stefan koji se školuje za trgovca.

Trenutno je druga godina i jedva čeka da se po završetku škole zaposli. Nada se da će dočekati da žive kao sav normalan svet, uz struju. Uprkos svim poteškoćama i tome što uči uz sveću, Stefan je odličan đak, a osmeh i dečja radost ga još nisu napustili.

Prilozi za Nikolu, Danicu i Slađanu

Pored Stefana Božinovića, dobra Rajka Tarlać iz Sidneja sa humanim prijateljima mislila je i na još troje štićenika Humanitarnog mosta, namenivši im svima pomoć od po 150 dolara (ukupno 600), među kojima su: vredni i siromašni učenik Nikola Matković iz Vučinića kod Novog Pazara, uboga starica Danica Ćorković iz Beograda i samohrana majka Slađana Stanković iz Leskovca. Pojedini prilozi su već stigli na svoje odredište, o čemu ćemo pisati u narednim izdanjima našeg lista.








 

2024 © - Vesti online