Ponedeljak 15.01.2018.
11:46
Vestionline, Index hr

Najviše cene nafte u poslednje tri godine

pixabay.com

Na londonskom tržištu je cena barela porasla za 3,3 odsto na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7 odsto na 64,30 dolara.

Tu su najviše cene od kraja 2014. godine. OPEK, i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući i Rusiju nastoje da smanjenjem proizvodnje uravnoteže veliku ponudu i nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajaće sigurno do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je poručio da će se o tome odlučivati uskoro, istakavši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još uvek nisu uravnotežene.

Povećanju cena nafte doprinosi i rast najvećih svetskih ekonomija, što bi trebalo da podstakne jaču potražnju za "crnim zlatom".

Uz to, opala je proizvodnja u SAD za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela, pokazali su vladini podaci. Analitičari su očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela i približiti se nivou koji trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

2024 © - Vesti online