Četvrtak 18.01.2018.
12:30
A. Šišić - Vesti

Misterije planete: Kamene grobnice

pixabay.com

Poznatiji su u svetu kao Dolmen, što na bretonskom jeziku znači dvoranska grobnica. Veruje se da je ovo kamenje služilo kao prostor za razne obrede i rituale. Legende kažu da su moćne i misteriozne žene bile te koje su pravile evropske kamene grobnice. Sve što su ove Amazonke tražile zauzvrat od vladara bilo je malo mleka.

Pojedine priče opisuju ove tvorce kao polubika-poluženu. Mogle su da govore sa mrtvima, okreću zrake sunca, pa čak i stvaraju svet.

U Portugalu danas mogu da se vide kamene strukture za koje se veruje da potiču iz perioda između 4800. i 3800. godine pre nove ere. Veruje se da su jedni od najstarijih poznatih megalita. A da su ih gradile žene sa natprirodnim moćima to niko ne može da odgonetne.

Tajna Stouhendža

Stouhendž u Engleskoj je jedna od najpoznatijih kamenih građevina za koju niko sa sigurnošću ne može da tvrdi zbog čega je sagrađena. O ovim masivnim stubovima poređanim ukrug se ispredaju brojni mitovi. Jedni tvrde da ih je postavila vanzemaljska ruka, drugi da su ostaci grobnice, a pojedinci smatraju da su u krugu drevni narodi izvodili magične paganske rituale. Stouhendž se od 1986. godine nalazi na Uneskovoj listi zaštićenih baština.


 

2024 © - Vesti online