Nedelja 18.07.2010.
05:34
Novosti

Zbog vrućina veća potrošnja struje

Prema podacima iz Elektroprivrede Srbije, kako izveštavaju "Novosti", vreli dani povećali su potrošnju za 13,3 odsto na dnevnom nivou, a snaga je dnevno bila veća za čak 634 megavata. To je više od snage jednog agregata u obrenovačkoj termoelektrani “Nikola Tesla B”.

U proseku se ove nedelje u Srbiji trošilo oko 86 miliona kilovat-časova struje, dok je samo nedelju pre potrošnja bila oko 76 miliona kilovat-časova. Glavni krivci za veću potrošnju su klima uređaji, kojih je sve više u Srbiji, a procene su da ih ima više od 250.000.

U pojedinim gradovima dešava se i da se letnja potrošnja električne energije skoro približi zimskoj, jer mnoga domaćinstva koja se zimi ne greju na struju troše je leti za rad klima uređaja.

"Vrlo teško je planirati rad sistema, održavati stabilnost i nešto zaraditi na slobodnom tržištu. Ipak, stanje elektroenergetskog sistema je stabilno, a bilo je čak i izvoza električne energije", ukazuju u EPS-u. U mnogim distribucijama često bude i kvarova, jer se pregrevaju trafo-stanice. Beogradska distribucija je nedavno ugradila oko 70 ventilatora za rashlađivanje trafo-stanica.

Trafoi su projektovani za unutrašnju temeperaturu od 40 stepeni celzijusa, ali kada je spoljna tolika, onda je u trafo-stanici oko 50 stepeni i neophodni su ventilatori.

Energetičari ističu da klima snage jednog kilovata, uz dnevno korišćenje najmanje pet sati, potroši i 150 kilovat-časova struje mesečno. Uz prosečnu cenu kilovata u plavoj zoni, mesečni račun je veći za oko 1.200 dinara.

Ako domaćinstvo ode u crvenu zonu, račun je veći za oko 2.500 dinara. U slučaju da se koristi više uređaja ili klima koja troši više kilovata, automatski je i račun veći. Ključno je što se uređaji koriste tokom dana, kada je struja četiri puta skuplja nego u noćnoj tarifi.

Stručnjaci ukazuju i da je veoma važno izabrati akdekvatnu klimu, te da je kvalitet uređaja veoma važan faktor u potrošnji. Naime, klime sa energetskim razredom “A” daleko manje troše od onih koje su “D” razred. Jer, dva uređaja istog rashladnog kapaciteta, ali različitog razreda, ne troše isto struje. Onaj sa “A” razredom potroši manje čak 25 odsto električne energije.

"Treba obratiti pažnju da se kupuju klima uređaji sa ekološkim gasom, a ne freonom. U EU se klasični freon izbacuje iz upotrebe, a insisitra se na ekološkom gasu. Građani će prepoznati ekološki gas po oznakama 'R 407', 'R 410' ili 'R 600'”, tvrde energetičari.

2024 © - Vesti online