Nedelja 18.07.2010.
00:44
Vestionline

Finskoj fale klime, u Pragu istopljena pista

Posledica je vrući vazduh nad Evropom koji stiže iz Afrike pa su temperature u srednjoj i istočnoj Evropi pet do deset stepeni više nego što je to uobičajeno za ovo doba godine.

U moskovskim parkovima može se videti mnoštvo ljudi koji se sunčanu i rashlađuju u fontanama, a putnici koji su putovali nemačkim železnicama na svoja odredišta su stigli iznemogli jer su u vozovima otkazali rashladni sistemi. Pošto prozori nisu mogli da se otvore, putnicima nije preostalo ništa drugo nego kuvanje na 50 stepeni.

Jaka suša, najgora u poslednjih stotinak godina, u Rusiji je uništila useve na deset miliona hektara. Poljoprivredna industrija u Nemačkoj je objavila da je ove godine izgubila najmanje 30 odsto roda krompira.

Rashlađivanje u moru, rekama i jezerima u proteklih nedelju dana bilo je kobno za 230 Rusa koji su se udavili, a lekari kažu da je glavni uzrok smrti vrućina i pijenje većih količina alkohola na plažama.

U Češkoj je vrućina prouzrokovala probleme u aviosaobraćaju, jer je, naime, pista praškog aerodroma toliko je oštećena zbog visokih temperatura da su vlasti morale da ga zatvore, a istu sudbinu doživeo je autoput koja vodi prema Nemačkoj.

U Estoniji je nekoliko senovitih velikih crkava pretvoreno u prihvatne centre za sklanjanje od vrućine i to uglavnom za starije osobe kojima vrućina najviše škodi.

U Finskoj, gde se temperatura popela na rekordnih 35 stepeni, vlada potpuna nestašica klima uređaja i ventilatora, a slično je i u Nemačkoj i Mađarskoj koje se prže na 37 stepeni.

2024 © - Vesti online