Subota 13.01.2018.
05:30
A. Šišić - Vesti

Divovi okovani u ledu

wikipedia.org/Zairon
Pećina Ajsrizenvelt u austrijskoj planini Hohkogel

Pećine su oduvek privlačile ljudsku znatiželju. Tajne koje kriju i danas kopkaju maštu ljubitelja mističnog. Nije poznato koliko skrovišta u utrobi zemlje postoji na svetu, ali pojedine svojim izgledom ostavljaju sve bez daha.

Austrijska planina Hohkogel krije ledeni lavirint pećina. Za njega je svet saznao u drugoj polovini 19. veka. Pećina Ajsrizenvelt je nastala od reke koja je probijala krečnjak koji se na niskim temperaturama zaledio.

U narodu je ova tvorevina poznata kao Svet ledenih divova zbog pompeznih ledenih figura i formacija. Smatra se da ovo ledeno kraljevstvo godišnje poseti oko 200.000 znatiželjnika.

Fluoroscentni crvi

Na Novom Zelandu pećina Vaitomo izgleda kao da nije sa ove planete. Ko uđe u nju pomisliće da se nalazi u filmu "Avatar". Tamu "razbija" fluoroscentna plava svetlost koju proizvode specijalni bioluminescentni crvi okačeni po zidovima i podovima.

Na drugom kraju sveta u Meksiku tokom bušenja rudnika otkrivena je impozantna pećina koja je dobila ime Kristalna jer se u njoj nalaze neki od najvećih takvih prirodnih oblika na svetu. Meštani su je nazvali kristalna Sikstinska kapela.

Mališani često pričaju priče da u Kristalnoj pećini živi Supermen i iz njenih darova crpi moć. Ono što je interesantno je da je u njoj kao u paklu zbog magme koja teče ispod nje. Na plus 40 stepeni i zbog velike vlage nepripremljeni posetioci mogu da stradaju za pola sata.

Čudo u Vijetnamu

Najveća pećina na svetu nalazi se u Vijetnamu. Skrovište u zemlji Hang Son Dong je toliko veliko da poseduje sopstvenu reku i džunglu, navodi Nacionalna geografija. Pećine Lasko na jugozapadu Francuske su kolevka najranije umetnosti paleolita. Njihova starost se procenjuje na 17.300 godina.



 

2024 © - Vesti online