Subota 13.01.2018.
00:58
B. Simonović - Vesti

Pisanje o Milu opasno po život

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Koja je bila njegova uloga u krijumčarenju cigareta: Milo Đukanović 

Gleni je, da podsetimo, u pomenutoj knjizi pre 10 godina napravio istraživačku storiju o delovanju organizovanog kriminala, krijumčarenju narkotika i trgovini ljudima i švercu duvana u poslednjoj deceniji prošlog i prvim godinama novog milenijuma (Bi-Bi-Si je po motivima te knjige snimio i posebnu seriju).

U knjizi je naročita pažnja posvećena ulozi Crne Gore i njenog premijera, odnosno predsednika Mila Đukanovića u krijumčarenju cigareta, kako su stotine miliona dolara otišle u privatne džepove.

"Već 1994. godine Evropska unija je otkrila da je šverceri cigareta sa kojima je Đukanović poslovao lišavaju između šest i devet milijardi evra godišnje samo na ime nenaplaćenog poreza na prihod, uglavnom u Italiji i Britaniji", pisao je Gleni.

On tvrdi da je italijansko tužilaštvo svojevremeno "očajnički želelo" da optuži Đukanovića za šverc duvana, ali je, navodno, vlastima u Rimu stigla diskretna zamolnica iz Vašingtona da ostave na miru Đukanovića jer im je crnogorski predsednik tada bio potreban u borbi protiv režima Slobodana Miloševića.

Za Marovića 40 šlepera

Kako je funkcionisao kriminalni lanac, odnosno u čije se sve džepove slivao silni novac od šverca duvana, najbolje kazuje primer Svetozara Marovića, desne ruke Mila Đukanovića, svojevremeno i predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Pre više od 20 godina objavljeno je da je za njegov račun prokrijumčareno 40 šlepera duvana, odnosno da je u njegov džep otišlo 1.600.000 maraka. Nikad to ni on niti bilo ko drugi nije demantovao niti ga pozvao na odgovornost (Momir Bulatović je taj podatak objavio u svojoj knjizi "Pravila ćutanja"). Naprotiv, to mu nije smetalo da se 20 godina penje uz stepenice vlasti.

Kad je Milošević pao i kad je pala i cena Đukanovića u očima Amerike, njemu je savetovano da se okani šverca ukoliko želi da se približi NATO-u i Evropskoj uniji. Taj savet mu je, kako piše Gleni, dao lično Bil Klinton, koji se 1999. godine sreo sa Đukanovićem, a to potkrepljuje izveštajem britanske obaveštajne službe, koja je dve godine kasnije obavestila koga je trebalo da je Đukanović shvatio američku preporuku, postupio po njoj i prekinuo krijumčarenje duvana.

Nestalo 35.000 tona cigareta

Sada na aktuelnosti dobija i zvanični izveštaj posebne crnogorske parlamentarne komisije koja je na osnovu zvaničnih izveštaja nadležnih državnih organa svojevremeno utvrdila da su samo u periodu od 1997. do 2001. godine, dakle od navodnog prestanka šverca, u barsku luku uplovila 103 broda natovarena duvanom, a na podgorički aerodrom sletela 433 teška kargo aviona, tipa antonov (svaki je donosio između 10 i 15 tona duvana), odnosno da je u Crnu Goru za te četiri godine dospelo više od 35.000 tona cigareta, koje su, naravno, u najvećoj meri "popušene" u crnim švercerskim kanalima širom Evrope i Mediterana.



 

2024 © - Vesti online