Četvrtak 11.01.2018.
20:28
Poslovni dnevnik

Najavili regionalni centar, ali... Kinezi izigrali Slovence?

pixabay.com
Propali planovi za renoviranje aerodroma u Mariboru (Foto: Ilustracija)

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec je novembra prošle godine ponosno objavio javnosti da su vlasnici Aerodroma Maribor u Mađarskoj potpisali ugovor o ulaganju 660 miliona evra u renoviranje aerodroma i produženje uzletno-sletne staze. Ubrzo se pokazalo da nije bilo ugovora, već samo pisma o namerama.

- Iznos od 660 miliona evra nema smisla. Najavljena investicija je potpuno neracionalna, a ulagaču se nikad neće isplatiti - komentarisao je Alen Šćurić, kolumnista portala Tango Six.

Kako prenosi Poslovni list, sastanak predstavnika aerodroma i vlade na površinu je izbacio nove podatke koji pokazuju da je ceo posao na klimavim nogama. Portal navodi, citirajući pisanje Dnevnika, da uprava aerodroma poseduje samo pismo o namerama ali ne i ugovor sa kineskom kompanijom. 

Predstavnici Aerodroma Maribor nisu na sastanak doneli kopiju sporazuma kojeg je potpisala kineska kompanija SHS Aviation, vlasnik Aerodroma Maribor, s jednom od najvećih građevinskih kompanija na svetu, China State Construction Engineering Corporation (CSCES). Ministarstvo ima samo nepotpisanu verziju, koju je poslao gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec. 

- Objasnili smo im da su u sporazumu navedena ulaganja dve privatne kompnije u zemljište i infrastrukturu koji nisu u njihovom vlasništvu - naveo je državni sekretar Jure Leben. Pismo o namerama zato je samo "mrtvo slovo na papiru", ocenio je. 

Prema njegovim rečima, jedina mogućnost da neko obavlja bilo koji posao na javnoj infrastrukturi na aerodromu je ako bude raspisan javni konkurs i dodeljena koncesija. Predstavnicima aerodrome je takođe zamerio to što niko nije obavestio državu koja poseduje infrastrukturu javne vazdušne luke pre potpisivanja pisma o namerama. 

Takođe su uputili predstavnike Aerodroma Maribor da preispitaju sporazum i po potrebi ga dopune na način koji bi omogućio ulaganja u privatnu infrastrukturu.

- Što se javne infrastrukture tiče, dogovorili smo se da ćemo se uskoro sastati s vlasnicima Aerodroma Maribor kako bi saznali koje su njihove namere - dodao je Leben.

2022 © - Vesti online