Četvrtak 11.01.2018.
14:36
aljazeera.net

Ešdaun: Bosna je pion u ruskoj igri

pixabay.com
 

"Rusija će naneti štetu gde god to može"

Na pitanje koliko Rusija destabilizuje zapadni Balkan, posebno BiH, Ešdaun je odgovorio da će "Rusija naneti štetu gde god to može".

- Za Bosnu i Hercegovinu problem je što je ostala u vakuumu, koji postaje sve veći ako izostaje vladavina prava i efektivna pomoć EU. Rusija nije zainteresovana za BiH, ali jeste zainteresovana da stvori poteškoće za Zapad. Bosna je na neki je način postala pion u ruskoj igri u kojoj Rusija nastoji i dalje da širi destabilizaciju na zapadne demokratije - smatra on.

Ešdaun je dodao je da je Bosna i Hercegovina dosta nazadovala, ali da ne ide u konflikt, jer, kako kaže, nema volje za to.

- "Ne mogu reći šta se može desiti ako dođe do nečega nepredviđenog. Ipak ne vidim neko alarmantno stanje koje bi vodilo u konflikt. To nije opasnost, ali je opasno što BiH ostaje crna rupa zbog disfunkcionalnosti, korupcije i destabilizacije, to znači da ne može ići napred u takvom stanju - kaže Ešdaun i zaključuje:

- Dve stvari moraju se dogoditi da se to promeni: narod Bosne i Hercegovine mora reći da to više neće da trpi i da na ovaj način ne može da gradi budućnost i napredak za svoju decu; moraju ukloniti te političare, odnosno one koji pokušavaju da destabilizuju BiH; u tome mora da im pomogne međunarodna zajednica, pogotovo EU i Vašington.

Velika Britanija, navode u izveštaju, mora pronaći nove modalitete saradnje sa zemljama EU kako bi se održao i povećao napredak postignut u regionu posle ratova 1990-ih. Britanija mora da podrži zemlje regiona u njihovim internim nastojanjima za osnaženje demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i stvaranju pozitivne ekonomske klime.

2024 © - Vesti online