Četvrtak 11.01.2018.
13:33
aljazeera.net

Erdogan želi sastanak u četiri oka sa Merkelovom

EPA/PAVEL GOLOVKIN
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Na sastanku sa nemačkim novinarima u gradu Antaliji, ministar inostranihih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da bi Erdogan želeo da privatno pozove Merkelovu u Tursku, kada njena koalicija završi pregovore o sastavljanju nove vlade, ali je spreman i sam da otputuje u Nemačku.

Nemačko-turski odnosi narušeni su posle pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, nakon čega su turske vlasti počele čistke u javnim službama i optužile Nemačku da pruža utočište pristalicama imama Fetulaha Gulena, kojeg optužuju da je iz egzila organizovao puč. Turska je od tada uhapsila više nemačkih građana, pod optužbom da su povezani sa terorizmom.

S druge strane, službeni Berlin letos je savetovao Nemcima da ne putuju u Tursku, a kompanijama da tamo ne ulažu. Nemačka je zamrznula izvoz oružja prema Turskoj, uprkos tome što je Turska članica NATO-a.

"Vi ste nazvali Erdogana diktatorom, teško ste uvredili Erdogana", rekao je Čavušoglu nemačkim novinarima i nastavio: "Ako vi nazivate Erdogana i nas diktatorima, možete očekivati slične kritike predsednika Erdogana."

Ministar je ipak odao poštovanje kancelarki Merkel, kazavši kako je ona bila "jedini istinski vođa u Evropi u zadnjih pet-šest godina".

2024 © - Vesti online