Četvrtak 11.01.2018.
18:55
J. L. Petković - Vesti

Hajkom otimaju imovinu

A. Čukić
Na meti: Đokica Stanojević

Stanojević je mesto predsednika opštine napustio 1993, a politiku u potpunosti 1996. i do sada se nije spominjao u bilo kakvom kontekstu vezano za zločine nad Albancima. Međutim, on godinama unazad organizuje dolazak raseljenih Đakovčana o verskim praznicima, u crkvu koja se nalazi u srpskoj ulici u centru Đakovice. Gotovo svaki dolazak su pratili protesti, a često su autobusi sa raseljenim Srbima bili kamenovani. Poslednji dolazak za Božić otkazan je zbog javnih pretnji upućenim Srbima.

Zahtev za optužnicu

- Imamo i dokaze da je bivši predsednik opštine Đakovica Đokica Stanojević 1998. i 1999. dočekivao paravojne snage Vojislava Šešelja, Arkanove grupe i grupe frenkijevaca - tvrde u pismu predstavnici albanskih nevladinih organizacija u Đakovici, a u zahtevu za podizanje optužnice pored njega pominju se i Atanas Kokolanski, Zdravko Vintar i Goran Jeftović.

U pismu tužiocu Osnovnog tužilaštva u Đakovici Aljiju Seljimaju, nevladine organizacije, iza kojih stoje članovi Samoopredeljenja, navode da bi "na osnovu dokaza koje poseduju, Stanojević trebalo da bude optužen i da mu se sudi za zločine protiv civilnog stanovništva u Đakovici tokom 1998. i 1999".

- To su čiste laži. Tada sam u potpunosti izašao iz politike, nisam bio član nijedne partije, radio sam u fabrici vina i sokova Bambi u kojoj je od 750 osoba, radilo 680 Albanaca. Iza ovog perfidnog i dvoličnog poteza nevladinih organizacija stoji zapravo petoro ljudi i znam da im je tužilaštva u Đakovici odgovoreno da tu prijavu odnesu u Prištinu. Oni su takođe tražili da mi se i zabrani ulazak u Đakovicu do okončanja sudskog procesa. Kad su na Badnji dan organizovali hajku po gradu, zvali su odbornike, predsednika opštine da im se pridruži u protestu protiv nas, ali niko nije došao - kaže Stanojević.

On ističe da je sve ovo smišljeno da bi se Srbi odvratili od dolaska u rodni grad i najavljuje tužbu protiv potpisnika prijave.

- Svi Srbi koji dolaze sa mnom i ja lično, imamo ogromnu imovinu u samom centru Đakovice, nismo je prodali i ti koji protiv nas protestuju je nelagalno koriste i pokušavaju da je na ovaj način otmu. Udruženje Đakovčana je uvek pokušavalo da širi mir i toleranciju - ističe Stanojević.
 

2024 © - Vesti online