Sreda 10.01.2018.
19:53
Vestionline, Tanjug

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

pixabay.com
 

U ponedeljak, 15. januara, saznaće se ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade, a žiri će, po ustaljenoj praksi, odluku saopštiti oko podneva.

Aktuelni saziv žirija, koji radi u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), na sednici održanoj 8. januara, od devet naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana za finale.

Jovica Aćin i Dejan Atanacković konkurišu sa svojim prvencima.

Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu, a uskoro će se saznati da li će se David Albahari pridružiti piscima koji su nagrađeni više puta.

Hroničar nedeljnika NIN zabeležio je kako se 1971. godine dogodilo da se s proglašenjem samo jednom zakasni, posle čega je prestižno priznanje odmah postalo "predmet improvizovanih nagađanja".

Javnost se uzburkala premda je Miloš Crnjanski jednoglasno nagrađen za "Roman o Londonu", a odluka je kasnila isključivo "zbog uključivanja u žiri aktivnih kritičara iz vanbeogradskih literarnih krugova".

NIN-ovu nagradu delimično podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

2024 © - Vesti online