Četvrtak 11.01.2018.
02:11
Z. M. - Vesti

Oko stranaca svađa i na lokalu

Epa/Rungroj Yongrit
Andreas Šider

"Smatram potrebnim da svi ljudi, koji ovde trajno žive, moraju da dobiju pravo da odlučuju na opštinskom nivou o pitanjima koji se tiču njihovog životnog okruženja", objasnio je on u intervjuu bečkom nedeljniku "Gance Vohe".

Na pitanje da li treba da dobiju pravo i da biraju gradonačelnika Beča Šider je kazao da je to pravno teško jer je šef Beča ujedno i predsednik pokrajine.

Na ove izjave reagovao je Johan Gudenus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije (FPOe) koji ističe da bi Šider želeo da svi stranci sa boravkom u Beču odmah dobiju pravo glasa. Prema njegovim rečima Šider svojim zahtevom očigledno pokušava da izgradi "pokoreno" biračko telo, koje ne bi imao bez prava glasa za strance.

- SPOe će uskoro u Beču Austrijance tretirati kao građane drugog reda. Zato nije ni čudo što im nestaju glasači, pa sada žele da ih nadoknade pravom glasa za strance - objasnio je Gudenus.
On je istakao da SPOe očigledno želi još većom imigracijom da "uvozi" ove glasače u Beč.
- FPOe je sada deo savezne vlade i sprečiće ove namere - kazao je Gudenus podsećajući da je Ustavni sud već 2004. ocenio protivustavnim pravo glasa na opštinskom nivou.
 

2024 © - Vesti online