Sreda 10.01.2018.
12:06
Radio Slobodna Evropa

Server: Beskorisno da se Dodik udvara Moskvi, Srpska neće biti nezavisna

Tanjug/AP
 

Šta Rusija može da ponudi BiH?

- Vašington bi bio zabrinut ako bi došlo do nekih konkretnih koraka po pitanju pretnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Ali, kada je u pitanju sprovođenje odluka Ustavnog suda, Amerikanci osećaju da se Bosanci i Hercegovci moraju time sami pozabaviti. Ideja da će Amerikanci sve srediti nije vrlo uverljiva danas kada SAD imaju  toliko mnogo drugih problema. I, iskreno, nismo intervenisali u BiH kako bismo donosili odluke za BiH 22-23 godine posle - kaže Server za Radio Slobodna Evropa.

- Mislim da EU ima jako dobru reputaciju u pomaganju u izgradnji države i prepuštanja mnogih odluka lokalnim vlastima u oviru konteksta priključenja. To nije uvek čist put i bez prepreka, ali ako pogledate Sloveniju, Hrvatsku - one same donose odluke, uključujući i one loše. Tu bismo želeli da vidimo BiH, u tom okviru, a ne želimo je videti u ruskom okviru - dodaje Server.

- Gospodin Dodik ima pravo na bilo koje prijateljstvo koje želi ali je potpuno diskvalifikujuće za njega kao za političara iz BiH da sugeriše da budućnost BiH leži u pravcu Rusije a ne u pravcu EU. Mislim da je beskorisno za Dodika da se udvara Moskvi - ona mu ne može ponuditi ništa ozbiljno osim punjenja njegovog bankovnog računa. Razumem da Dodik može mnogo toga dobiti od Rusije ali ne vidim šta BiH može dobiti od Rusije - zaključuje Danijel Server.

2024 © - Vesti online