Sreda 10.01.2018.
11:45
www.dw.com

Dojče vele: BiH - zemlja bez snage da spreči haos

pixabay.com
 

U Republici Srpskoj je proslavljen još jedan 9. januar - "Dan RS". Organizovane su brojne manifestacije i izrečene političke poruke koje su izazvale oprečne reakcije u BiH i regionu. Većina Srba u RS pozdravila je obeležavanje 9. januara, uprkos protivljenju Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba za koje taj datum označava početak stradanja u proteklom ratu.

Bošnjački zvaničnici i organizacije koje okupljaju preživele žrtve rata tvrde da se manifestacijama u povodu 9. januara, porukama entitetskih i drugih političkih i verskih zvaničnika RS i Srbije krše ljudska prava Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u tom entitetu.

Poruku predsednika Srpske Milorada Dodika da je "RS država srpskog naroda" i ostalih koji u njoj žive, kao i izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je RS "najnovija država srpskog naroda", vide kao namerne provokacije i grubo kršenje ustava i zakona u BiH, kao i mešanje u unutrašnje bosanskohercegovačke prilike.

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović kaže da zvaničnici koji nisu sposobni da reše suštinska pitanja za normalan život građana, prikrivajući sopstvenu nesposobnost i odvraćajući pažnju od svakodnevne pljačke državnog novca i raznovrsne zloupotrebe vlasti, proizvode veštačke krize i incidentne situacije.

- Ogromnu odgovornost u svemu tome snose i građani, koji prilično naivno i lakoverno dopuštaju da ih političari izmanipulišu. Veliku odgovornost za katastrofalnu situaciju u BiH, koja će se i dalje pogoršavati, snosi i međunarodna zajednica svojim nečinjenjem, nejedinstvom i okretanjem glave u stranu pred bosanskohercegovačkim političkim avanturistima - kaže Todorović za DW.

2024 © - Vesti online