Sreda 10.01.2018.
08:42
b92.net

Grčka demantuje: Nema dogovora oko imena Makedonije, to je albanska provokacija

pixabay.com
 

Povodom vesti koju su preneli makedonski mediji, a koja glasi da su Atina i Skoplje postigli dogovor da se Makedonija zove "Republika nova Makedonija" demantom je reagovalo grčko ministarstvo spoljnih poslova, javljaju agencije.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke povodom pisanja albanskih medija da su Atina i Skoplje postigli dogovor oko imena Makedonije, kao i da će ono biti "Republika nova Makedonija", saopštilo je da se radi o albanskoj provokaciji i odbacilo takvu vest kao netačnu, prenose grčki mediji. 

U saopštenju se navodi da se radi o čudnom i nepoznatom sajtu, kao i da nije prvi put da se neki albanski sajt bavi "scenarijima" za ime Makedonije. 

Kako su ranije preneli albanski mediji, Atina i Skoplje su se navodno dogovorile da Makedonija promeni ime u "Republika Nova Makedonija". Vest je navodno potekla od grčkog dnevnog lista "Proto tema" koji se pozivao na albanski portal infoschip.com 

O ovome se piše u trenutku kada se zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, nalazi u poseti Atini. 

Albanski portal se pozvao na "pouzdane grčke izvore" i naveo da je novi dogovoreni pun zvaničan naziv države "Republika Nova Makedonija", ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku, prenela je Proto tema.

2024 © - Vesti online