Utorak 09.01.2018.
22:40
Vestionline, Tanjug

Istorijski korak: Grčka ograničila šerijatski zakon

pixabay.com
 

- Vlada danas preduzima istorijski korak, donoseći parlamentu predlog zakona o šerijatskom zakonu, kojim se proširuje jednakost za sve Grke bez izuzetka - naveo je Cipras na Tviteru, istakavši da ovom izmenom vlada ispravlja nepravde učinjene u prošlosti na štetu pripadnika muslimanske zajednice u Trakiji.

Cipras je napomenuo da novi zakon poštuje "posebne karakteristike" muslimanske manjine u Grčkoj.

Amandman se odnosi na slučajeve porodičnog zakona u muslimanskoj manjini na severu Grčke, a obuhvaćen je predlogom zakona o kojem je parlament glasao večeras, navodi ANA.

Predlog zakona usvojen je velikom većinom glasova poslanika grčkog parlamenta, s podrškom najvećih političkih partija, a njime se ukidaju propisi usvojeni pre više od 90 godina koji su mnoge slučajeve u koje su umešani pripadnici muslimanske zajednice prosleđivali sudovima koji sude po šerijatskom zakonu, prenosi AP.

Novi zakon grčkim sudovima od sada daje prioritet u svim slučajevima, ukazuje američka agencija.

Krajnje desničarska partija Zlatna zora usprotivila se ovom predlogu zakona, tvrdeći da on nije adekvatno definisao kakva ovlašćenja će zadržati islamski sudovi, te da se ne bavi pitanjem lokalno biranih sveštenika koji operišu u nezvaničnom, ali uticajnom svojstvu.

Izmene, za koje mnogi grčki pravni eksperti smatraju da je odavno trebalo da budu sprovedene, desile su se nakon što je Sudu za ljudska prava Saveta Evrope muslimanka koja živi u severoistočnom grčkom gradu Komotini podnela tužbu zbog spora oko nasledstva.

Zakon koji se tiče manjinskih prava zasnovan je na međunarodnim ugovorima sklopljenim posle ratova nakon kraha Osmanlijskog carstva.

Inače, veliki broj pripadnika muslimanske manjine u Grčkoj govori turski jezik, a manjinske oblasti je prošlog meseca obišao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Grčke vlade u prošlosti nisu bile voljne da menjanju manjinska prava, jer su mnoga sporna pitanja između Grčke i Turske ostala nerešena, napominje AP.

2024 © - Vesti online