Utorak 09.01.2018.
17:50
Vestionline, Tanjug

Priština ne brine: "Egipat je ozbiljna država koja ne pada na propagandu Beograda"

Tanjug
Da li će se vlasti u Egiptu ipak predomisliti: Priznanje Kosova pod znakom pitanja

Beriša, naime, u izjavi za kosovski portal lajmi.net, smatra da je reč o propagandi koju Beograd sprovodi uoči desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

- Egipat je ozbiljna država, sa hiljadugodišnjom tradicijom i ne može biti deo ove propagande - tvrdi Beriša.

I zvaničnici kosovskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da nemaju informacije da bi Egipat mogao da povuče priznanje, prenosi RTK.

Egipat je, navodi RTK, priznao nezavisnost Kosova juna 2013. godine, kada je na čelu te zemlje bio Mohamed Mursi iz pokreta Muslimanska braća.

Kosovski ministar spoljnih poslova u to vreme je rekao da je obaveštenje o priznavanju bilo objavljeno na zvaničnoj internet stranici egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Današnja Politika piše, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova, da je Egipat Kosovo priznao samo usmeno - bez ikakvog papira - juna 2013. godine, tri dana pre pada vlasti Muslimanske braće i da je to "vrlo slabo priznanje", kojem se protivilo čak i tadašnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Isti neimenovani izvor kaže da nije bilo nikakve razmene nota između egipatskog i kosovskog ministarstva spoljnih poslova, već je to učinjeno samo verbalnim iskazom nekadašnjeg portparola ministarstva Badr Abdel Atija.

- Sve se to dešavalo 26. juna 2013, tri dana pre pada Muslimanske braće. To verbalno priznanje bilo je rezultat, kako nekih unutrašnjih kalkulacija Muslimanske braće, tako i spoljnih pritisaka kojima su oni bili podložni - navodi sagovornik beogradskog lista, komentarišući informacije da se u Egiptu razmišlja o povlačenju priznanja.

Prema njegovim rečima, uobičajeni put za priznavanje države je razmena nota o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada, ali u ovom slučaju to ne postoji.

2024 © - Vesti online