Utorak 09.01.2018.
16:22
Vestionline, Tanjug

Bugajski: Moskva bi da zavadi Crnu Goru i Srbiju

pixabay.com
Da li će se Moskva mešati u sve izbore?

Januš Bugajski je za podgoričku "Pobjedu" ocenio i da će Moskva od svih bilateralnih sporova u zemljama jugoistočne Evrope pokušati da "napravi latentni sukob".

Bugajski smatra i da je strategija kojom Moskva podriva svoje susede i zemlje juogistočne Evrope "primer klasične carske politike - zavadi pa vladaj", prenosi RTCG.

- Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Evropi - ocenio je Bugajski. 

Analitičar tvrdi i da će se Moskva "mešati u sve izbore" u regionu, kao i da "za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori".

On je rekao i da bi države regiona trebalo da sprovedu tri politike, ukoliko žele da se suprotstave toj strategiji Moskve.

"Prvo moraju da podignu svest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja. Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za sajber propagandu kako bi se odbranile od napada. Treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi", smatra Bugajski.

Naveo je da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina.

"EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi", tvrdi Bugajski.

2024 © - Vesti online