Utorak 09.01.2018.
13:51
Vijesti me

Hojt Ji: Ako se Balkan ne opameti...

EPA/Georgi Licovski
Hojt Ji: Ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posledice po težnje država Zapadnog Balkana

“Najmanje poslednjih četvrt veka, SAD su aktivan i važan partner zapadnog Balkana i nameravamo to i dalje da budemo. Naš cilj tokom mandata više američkih administracija bio je da radimo sa našim partnerima na jačanju demokratskih institucija i sprovođenju reformi neophodnih za evroatlantske integracije. To ostaje naš prioritet”, istakao je Hojt Ji u intervjuu za podgorički list.

Amerika to planira da uradi, kako objašnjava, jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i obezbeđivanju da vlade budu transparentne i odgovorne. 

"Nastavićemo, takođe, da podržavamo snažne nezavisne glasove, uključujući novinare, nevladine organizacije i druge članove civilnog društva, koji teže izgradnji društava koja su slobodna, inkluzivna i prosperitetna”, dodaje američki diplomata. 

Na pitanje šta će Vašington da uradi kako bi sprečio druge igrače, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše uticaj na Balkan, u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom, Hojt Ji ističe da nije tačno da SAD i EU ignorišu Balkan i napominje da su čak i intenzivirali podršku bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona. 

“Ipak, vlade u regionu mogu i treba više i brže da napreduju u 2018, uključujući to da ostave po strani političarenje i bolje iskoriste prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju međunarodni partneri”, poručuje Hojt Ji. 

“Verujemo da budućnost regiona leži na Zapadu…Istovremeno, vlade moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana. Rusija, na primjer, pokazala je spremnost da se meša u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdevanje energijom kao političko oružje, i slabi poverenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj”, ističe Ji. 

On je još rekao i da će SAD ispuniti obaveze prema vladama regiona , bilo da je reč o pomoći, tehničkim savetima ili političkoj podršci. ali je i dodao da SAD očekuju da te vlade i lideri takođe ispune svoje obaveze. “Na primer da sprovedu reforme ili poštuju vladavinu prava. Radićemo sa onim zvaničnicima koji se budu pridržavali vladavine prava i budu delili našu posvećenost demokratskom i ekonomskom razvoju. Lideri odgovaraju, naravno, prvo i najviše onima koji ih biraju, koji su slobodni da izaberu i nekog novog”, kazao je Hojt Ji. 

Upitan da prokomentariše izveštaju “Preventivni angažman”, Saveta za inostrane odnose u kom se tvrdi da je Balkan među 30 potencijalnih “vrućih tačaka” u svetu uz upozorenje na moguće političke nemire i ekstremističko nasilje američki zvaničnik ističe da se region suočava sa ozbiljnim izazovima - spoljnjim i unutrašnjim pretnjama. 

“Ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posledice po težnje država Zapadnog Balkana. Krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogućavaju endemsku korupciju, obeshrabruju strane investicije i teraju građane da emigriraju u stabilnije i prosperitetnije zemlje. Protesti i nemiri mogu takođe da se dogode ako vlade ne ispune obećana poboljšanja u upravljanju i životnom standardu…”, kazao je Ji.

2019 © - Vesti online