Ponedeljak 08.01.2018.
19:09
Vestionline, Tanjug

Amfilohije, "političar u mantiji"?

A. Čukić
Mitropolit ili političar: Amfilohije

U Apelu za očuvanje KiM, koji je Amfilohije nedavno predstavio najbližim saradnicima na, kako su preneli mediji, tajnom sastanku u Crnoj Gori, na početku stoji da se "prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke".

Otud i poslednja izjava mitropolita da se boji da politika predsednika Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova ne bi trebalo da bude novost, s obzirom na to da je često i u prošlosti znao da daje nesvešteničke izjave i da potpuno neprimerenim istupima iznenadi, pa i šokira javnost.

Apel i izjava o politici izdaje Kosova samo su jedno u nizu njegovih mešanja u politiku, te su zato, ne retko, za Amfilohija i govorili da je "političar u mantiji".

Sve izjave Amfilohija

Nedavno je, na primer, mitropolit uzbudio javnost optuživši Srpkinje da su postale majke "čedomorke".

- One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji - rekao je mitropolit, što je naišlo na žestoku osudu javnosti, a pojedine NVO tražile su od mitropolita da se izvini ženama.

Amfilohije je nazvao Paradu ponosa "paradom srama i moralnog smrada", a premijerku Srbije Anu Brnabić, inače deklarisanu kao pripadnicu gej populacije, nazvao "antirotkinjom".

Mitropolit je svojevremeno kazao i da oseća grižu savesti jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata.

Avgusta 2014. Amfilohije je govorio o istrazi poturica. On je tada rekao da su muslimani "lažni ljudi", te da je "duhovna smrt" koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na beogradskom Trgu Republike na kojem je Amfilohije održao moleban za Kosovo i Metohiju, rekavši: "Molimo se za upokojenje vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh".

Amfilohije se tada, kao i kada je sa umirovljenim vladikom zahumsko-hercegovačkim Atanasijem javno kleo svakoga ko "izda Kosovo", stavio na čelo " branitelja Kosova",  među kojima su još i desničarske i proruske organizacije, pojedini intelektualci i predstavnjici medija.

Time, kako ocenjuju bliski ovim krugovima, on zadržava politički uticaj u Srbiji, koji mu je preko potreban kako njegov arhijerejski autoritet unutar SPC ne bi bio poljuljan. 

Poznavaoci prilika u SPC, naime, tvrde da se u Crkvi otvoreno govori o njegovim željama da postane patrijarh, a ova vrsta ambicije pokazala se, kažu, i na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 2015,. kada su se "Anfilohijevo krilo " otvoreno sukobilo sa epsikopima koji su uz vladiku bačkog Irineja.

Od tada do danas, tvrde isti izvori, traje tihi rat dvojice arhijereja, pri čemu vladika Irinej zastupa koncept dijaloga i saradnje sa predstavnicima vlasti u Srbiji, a Amfilohije se  oslanja na pristalice DS S i grupu opozicionih intelektualaca desne ideologije. 

I dalje se pamte njegove reči koje je izgovorio na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save.

- Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši - od mača će i poginuti - rekao je između ostalog.

Kasnije je pokušao da objasni da ta rečenica nije bila upućena Đinđiću, već njegovim ubicama, ali je neprijatan utisak ostao.

Zbog nabrojanih izjava i postupaka mnogi smatraju da Amfilohije Radović odavno nije dostojan odore koju nosi, te da ima nezasluženo veliki uticaj u crkvenim krugovima.  

Jednom prilikom na liturgijama u Cetinju i Crmnici, Amfilohije je uporedio Crnogorce sa volovima i kozama, rekavši da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

Analitičari primećuju da poslednjih godina u javnim istupima i intervjuima Amfilohije izbegava da govori o teškom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, progonu i nemilosti režima, a u obraćanjima vernicima najčešće koristi termin "mi Crnogorci", iako gro vernika Mitropolije crnogorsko-primorske čine upravo Srbi iz Crne Gore.



 

2024 © - Vesti online