Ponedeljak 08.01.2018.
17:11
Vestionline

"Napadi na imovinu Srba u funkciji širenja straha"

www.mc.rs
Dušan Kozarev

 

- Poslednji slučaj paljenja sena srpskih povratnika u okolini Kline jeste najotvorenija pretnja svima onima koji bi i pomislili da se vrate na svoja predratna imanja - navodi Kozarev.

On je istakao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju posredstvom opštinskih privremenih organa nastojati da, kad god je to moguće, obešteti naše sunarodnike u ovakvim situacijama, navodeći da je napad na imovinu napad na egzistenciju, budući da se srpske povratničke porodice pretežno bave poljoprivredom.

- Apelujemo i na albanske političke činioce na Kosovu i Metohiji da jasnije osuđuju napade i provokacije protiv Srba, njihove imovine i svetinja, jer napad na imovinu porodice Vulić u selu Rudice ne može se posmatrati izdvojeno od antisrpske histerije koja je za Božić zahvatila neke ekstremne pojedince i organizacije u našoj južnoj pokrajini - ukazao je Kozarev.

Povratničkoj porodici Vulić u Rudicama kod Kline noćas je zapaljeno seno, pripremljeno za ishranu stoke tokom zimskog perioda.

Kako je prenela RTS, vatra je izbila oko ponoći, a Smilja Vulić, kojoj su sa dva odrasla sina, poljoprivreda i uzgoj stoke jedina egzistencija u tom povratničkom selu, navela da je "izgorela većina od 300 bala sena, spakovanih za prehranu stoke".

Policija je sa vatrogascima uspela da nakon dva sata da ugasi vatru. Izvršen je preliminarni uviđaj, a istraga će biti nastavljena i danas.

Navodi se da u Rudicama od 2009. godine živi sedam srpskih povratničkih porodica, sa više od 20 članova.

2024 © - Vesti online