Ponedeljak 08.01.2018.
16:39
Vestionline

Dodik: Jedna ambasadorka tražila da odustanemo od 9. januara

Tanjug
Milorad Dodik

Dodik je ponovo kritikovao Ustavni sud BiH, ocenivši da je to politički sud i da se odluke donose preglasavanjem.

Poručio je i da bez obzira na političke razlike, niko od predstavnika Republike Srpske ne izostaje sa obeležavanja Dana RS, a što se pokazalo i jutros na groblju Sveti Pantelija gde su položeni venci palim borcima Vojske RS.

Dodik je kazao i da su na ovogodišnje svečano obeležavanje Dana RS pozvani ambasadori u BiH, kao i da su neki potvrdili dolazak.

- Neki su se drznuli da pišu šta mi treba da radimo. Jedna amabasadorka, a koja naravno nije Amerikanka, napisala je kako mi treba da odustanemo od 9. januara. To bi bilo kao kad bi ja njoj napisao da u njenoj zemlji treba da odustanu od obeležavanja njihovog dana Republike - kazao je Dodik.

On je istakao da narod Srpske već 26 godina godina brani RS, u ratu oružjem, a kasnije u miru odbranom njenih dejtonskih nadležnosti.

Interesantno je da su jutros, nakon polaganja venaca palim borcima na groblju u Banjoj Luci, Dodik i Ivanić imali i kratak neformalni razgovor, na kojem ga je Dodik upitao Ivanića „zašto ulazi u polemiku“ sa njim, a komentarisali su i sporno (ne)postrojavanje Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH oko čega se poslednjih nekoliko dana diskutovalo u RS.

 - Ovde se razvija jedan novi patriotizam, patriotizam prema RS. Srbi na ovim prostorima su kroz istoriju gajili isključiv patriotizam za Srbiju, što je i danas ostalo. Pokušali su da se transformišu i da izgrade patriozitam prema Jugoslaviji, ali nikada nije bilo patriotskih osećanja prema BiH, čak ni kada je bila u sastavu SFRJ - kazao je danas Dodik.

Rekao je i da se nada da će do sledećeg Dana RS u svim opštinama u RS ulica, trg ili neka javna ustanova nositi naziv 9. januar.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je, komentarišući skup političkih predstavnika Bošnjaka u RS, koji je najavljen za danas, istakao da je RS donela zakon koji nije osporen, te da je 9. januar i sadržajno i formalno-pravno Dan Republike Srpske.

Rekao je i da narod RS u vremenu koje dolazi ima pravo da nastavi obeležavati i slaviti Dan RS.

2024 © - Vesti online