Ponedeljak 08.01.2018.
22:22
Ž. Marković - Vesti

Badnjaci grejali dušu

Verski obred je služio sveštenik jerej Brane Sarić. Pred crkvom su bili štandovi za prodaju badnjaka, sveća, pravoslavnih kalendara i srpskih simbola, a takođe i odgovarajuće mesto za paljenje sveća. 

Carska trpeza

- Došli smo da obeležimo veliki praznik. Pre Božića smo postili, a od juče je trpeza puna raznih đakonija, slanih i slatkih - kroz osmeh kaže Dragan Veličković iz Kruševca

Među brojnim vernicima bile su i porodice: Čeklanović iz Kobišnice, Strajić iz Male Kamenice, Žurkić iz Neresnice, Knežević iz Sombora, Simić iz Lopara, Miletić, Borković, Pašić i Gajić iz Lijevče Polje i Banjaluke, Zdravković, Cvitkovac, Nastić i Rakić iz Leskovca kod Petrovca na Mlavi, Knina i Prokuplja, Veličković iz Kruševca, Aleksandrov iz Strižila, Petrović iz Požarevca, Miljić iz Lopara, Cvetković iz Klokota s Kosova, Florić iz Kučeva i druge familije sa decom.

- Došla sam sa drugaricama da proslavimo Badnje veče, to je naša tradicija i po srpskom običaju Božić, a i rođendan mojoj sestri, što mi je posebno drago. Slavimo srpsku tradiciju i to je kod nas velikim slovima zapisano. Kupile smo badnjake i zapalile sveće. Sutra kada se ustane pravi se pogača i onda se mrsno jede - izjavila je Dragana Cvijetić, rođena u Ucvilu u Švajcarskoj, a roditelji su joj rodom iz Banjaluke.

- Pored badnjaka zapalili smo sveće za žive i mrtve, kako to već ide. Onda smo prisustvovali liturgiji u crkvi. Po običaju, popili smo kuvano vino posle liturgije. Večeras se jede nešto skromno i posno, a već od jutra se kreće sa mrsnim doručkom - kaže Saša Zdravković, rodom iz Leskovca kod Petrovca na Mlavi.

- Večeras smo tu u crkvi zbog naše najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića i moja familija i ja želimo svim pravoslavcima širom sveta jedno lepo Badnje veče i srećan Božić - kazao je Saša Aleksandrov iz Strižila.

2024 © - Vesti online