Ponedeljak 08.01.2018.
20:10
Z. Mirković - Vesti

Redovi pred hramovima

Z. Mirković
Ponoćna liturgija: Prepun hram Vaskrsenja Hristova u Beču

Uoči dolaska ovog velikog praznika u hramovima SPC u Austriji deljeni su i osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče i narednog dana, na Božić, kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Rođenja Presvete Bogorodice. Bečki hramovi, iako je veliki broj naših građana iskoristio slobodne dane da Božić provede u otadžbini, bili su puni vernika.

Hram Vaskrsenja Hristovog bio je pretesan za sve vernike koji su želeli da prisustvuju ponoćnoj liturgiji, tako da se i ispred crkve formirao red vernika, koji su čekali da uđe u hram.

Z. Mirković
Nedeljko Koturović sa ćerkama

Ćerke uče tradiciju

Porodica fudbalskog trenera Nedeljka Koturovića u Beču je proslavila na tradicionalni način, uz badnjak, seno i naravno na Božić bogatu trpezu, na koju su pozvali rođake i prijatelje. Nedeljko ističe da svojim ćerkama Uni i Lauri želi da prenese tradiciju svog naroda, te mu je veoma bitno da se Božić slavi kao u otadžbini.

Takođe, i van Beča su hramovi bili puni vernika, kao i u Vinernojštatu gde je paljenju Badnjaka prisustvovao veliki broj Srba.

U ulicama koje vode ka hramovima tokom Badnjeg dana bio je i znatan broj prodavaca badnjaka. Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera.

Čestitali Kurc i Štrahe

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe čestitali su pravoslavnim vernicima Božić. Kurc je na svom Fejsbuk profilu postavio čestitku u kojoj svim pravoslavnim vernicima želi srećan Božić i Novu godinu. Njemu je zahvalilo više Srba koji su izrazili zadovoljstvo što ne zaboravlja pravoslavce. Tako je Danijel Đokić iz Tirola napisao da ga raduje i znenađuje što tako visokopozicionirani ljudi misle na pravoslavce koji su deo ovog društva.
- Želim svim pravoslavnim hrišćanima predivno Badnje veče, srećan Božić i srećnu Novu godinu - poručio je i Štrahe preko svog Fejsbuk naloga.

2021 © - Vesti online