Ponedeljak 08.01.2018.
19:38
N. Popović - Vesti

Proslava najradosnijeg praznika u Frankfurtu: Prepuna i galerija hrama

N. Popović
Paljenje badnjaka ispred hrama

Mada vremenske prilike ove godine Srbe nisu poslužile jer je na Badnje veče kiša lila kao iz kabla, sve ulice oko srpskog hrama bile su zakrčene automobilima, a pronaći parking mesto bila je prava umetnost. U dugačkim redovima čekalo se na kupovinu badnjaka i sveća.

Liturgiju je služio protojerej Simon Turkić uz sasluženje sveštenstva ove parohije, a vernici su hram ispunili do poslednjeg mesta, pa se ni na galeriji nije moglo naći slobodno mesto.

U hramu su se, između ostalih, našli i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Milkica Romić, jedina Srpkinja poslanik u skupštini grada Frankfurta, koji su bili u društvu svojih najbližih.

N. Popović
Konzul Radovanović i Milkica Romić sa najbližima

- Redovno dolazimo u našu crkvu, nekad ovde, nekad u "staru", Sveti Luka na Gete placu - kaze za "Vesti" Miroslav Kondić, rodom iz Drvara, koji nam predstavlja svoju porodicu, suprugu Dušicu, rođenu u Zrenjaninu, ćerku Teodoru (10) i sina Nikolu (15).

- Prvog dana Božića, po običaju, proslavu organizujemo u krugu porodice, a drugog dana idemo u goste prijateljima - kaže Kondić, koji je bolničar u opercionoj sali klinike u frankfurtskom naselju Hekst.

Kiša gasila vatru

I pored kiše u porti crkve je upaljena badnjačka vatra, ali je ove godine, zbog vremenskih prilika, bilo manje vernika nego inače.


 

2020 © - Vesti online