Ponedeljak 08.01.2018.
11:29
Vestionline

Šta se događa s planetom: Australija se topi, Amerika ledi

Tanjug/AP
Moćni Nijagarini vodopadi okovani ledom

U Sidneju je u nedelju izmereno paklenih 47,3 stepeni Celzijusa u hladu, što su najviše zabeležene temperature od 1939. godine. Australijske vlasti izdale su upozorenja zbog opasnosti od požara i najstrožu zabranu paljenja vatre na tom području, dok se građanima savetuje da budu u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, prenose mediji.

Dobrotvorne organizacije organiziraju smeštaj za beskućnike kako bi ih spasili od vrelih ulica, dele im vodu i a one kojima je već pozlilo od vrućine prevoze u bolnice.

Oko 7.000 domaćinstava u australijskoj državi Novi Južni Vales ostalo je bez struje zbog toplinskog udara, a na istočnoj obali ulice se tope od vrućine.

Velike vrućine posebno pogađaju sportiste. Učesnici teniskog turnira u Sdneju morali su da napuste terene, kao i timovi na turniru u kriketu.

"Ovo mi je prvi put u karijeri da sam odustala od meča. Ovde na terenu je valjda 50 stepeni", napisala je na Twitteru teniserka Kristina Mladenović. Novinar koji prati teniski turnir, Džemi Pandaram, napisao je kako su se čak tri kamere uz teren ugasile zbog vrućine.

"Ja se znojim, mladoženja se znoji. Skratit ćemo venčanje koliko god možemo i idemo u bazen“, rekla je ABC mlada Bahar Kashefi, koja se ipak udala u nedelju.

Zaleđena Amerika

U Americi se ovih dana građanima isto savetuje da ostanu kod kuće i organizuje se smeštaj za beskućnike, ali zbog ekstremne hladnoće, prenosi portal "100posto.hr".

Od severne Floride preko Njujorka do Nove Engleske, desetine miliona ljudi su pod udarom hladnog talasa s temperaturama do 40 stepeni ispod nule.

- To može biti vrlo opasno - rekao je meteorolog Dan Pidinovski. "Bilo koji nezaštićeni deo kože može se smrznuti u roku od nekoliko minuta".

Talas polarne hladnoće i obilne padavine odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u poslednjih nekoliko dana, objavile su u subotu američke službe. Zaledili su se Nijagarini vodopadi, a sneg je padao čak i na Floridi.

U susednoj Kanadi temperature su bile gotovo minus 50 stepeni Celzijusa.

Zbog snežne mećave ovog vikenda su odgođene hiljade letova na aerodromima u Njujorku, gde je u subotu izmerena najniža temperatura ikad.  

Katastofalne oluje koje su ove godine pogodile Ameriku i  nezapamćeni požari u Kaliforniji nisu potakli Donalda Trampa, koji je povukao SAD iz Parišsog sporazuma o klimi, da revidira svoje stavove. Na ledeni talas čak je reagovao slavodobitnim tvitom "kako bi nam sad dobro došlo malo tog globalnog zatopljenja". 

"Klimatske promene ne poštuju granice i ne zanima ih ko ste - bogati ili siromašni, veliki ili mali. To je globalni izazov koji zahteva globalnu solidarnost“, rekao je bivši glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun. 

2024 © - Vesti online