Ponedeljak 08.01.2018.
09:40
Vestionline

Strah zvani "dizel", prodaja kola pala rekordno

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Razlog tome su neizvesnost povodom potencijalnih novih poreza na dizel vozila i slabljenje poverenja potrošača posle Bregzita, saopštilo je britansko Društvo proizvođača i prodavaca motornih vozila (SMMT), a prenosi agencija Rojters.

Tražnja za novim dizel automobilima je pala za 17,1 odsto, a s obzirom a su pojedini kupci prešli na benzince, prosečna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz novih vozila je porasla prvi put u dve decenije, navodi SMMT. 

Ukupan broj prodatih novih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu je prošle godine dostigao cifru od 2,5 miliona, što je pad od 5,6 odsto u odnosu na nivo iz 2016. godine. 

Za ovu godinu, predviđa se pad prodaje u rasponu od pet do sedam posto. Zvanični London je prošle godine najavio da će povećati porez na nova dizel vozila koja ne zadovoljavaju standarde o emisijama gasova.

Prodaja automobila u Britaniji je ranije bila vodeći pokazatelj performansi ekonomije, a prošlogodišnji pad prodaje najveći je od 2009. godine, kada se tražnja za automobilima sunovratila posle finansijske krize.

2024 © - Vesti online