Ponedeljak 08.01.2018.
08:45
rs.n1info.com

"Milošević rekao 'Franja, uzmi, to je 'turska Hrvatska'"

commons.wikimedia.org/Heinrich-Böll-Stiftung
Bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić

"Nas interesuje 63 odsto BiH"

"Ja sam njega pitao: 'Šta vas zanima u Hrvatskoj, iz garnizona u Hrvatskoj naoružavate pobunjene Srbe, koji je vaš cilj? Je l' vi želite Srbe iz Hrvatske?' On je kratko rekao: 'Ne. Oni su vaši građani, oni nas ne interesuju'. Upitao sam ga: 'Pa je l' vas interesuje hrvatska teritorija?' Odgovorio je: 'Ne.'", ispričao je Mesić. 

"Pitao sam ga: 'Pa šta je onda vaš interes?', a odgovorio mi je: 'Nas interesuje 63 posto BiH, to je bila srpska teritorija i to srpsko mora i ostati'", ispričao je Mesić. 

"Ja sam mu rekao budući da je BiH priznata država i članica UN-a, neka se to onda rešava preko UN-a, ali i da li je moguće da mi ta pitanja koja ozbiljno postoje u Hrvatskoj, da sednemo za sto i identifikujemo ih, i nađemo odgovore, ali bez oružja. 'Jesi li za to da ti i ja i Tuđman i Milošević sednemo za stol i pokušamo da dogovorimo šta dalje, ali bez oružja?' pitao sam ga. On se složio, nazvao je Miloševića i on se složio. Ja sam uzeo avion, otišao za Zagreb, nisam hteo da telefoniram i sve rekao Tuđmanu, da ova dvojica žele da sednemo. U januaru 1991. Tuđman nas je obavestio da je s Miloševićem dogovorio razgovor u Karađorđevu. Još sam mu ja rekao: 'Slušaj Franjo, ne znam da li to ima smisla s obzirom na posledice koje smo imali poslije jedne sednice u Karađorđevu.' On je rekao: 'Mene zanima šta Milošević misli, a ne što je sve bilo u Karađorđevu'", rekao je Mesić. 

"Tuđman je rekao: Daj mape"

"Mi smo ga čekali kada se vratio iz Karađorđeva. Na stolu je bilo svega, kafa, čajeva, to su sve očistili i Tuđman je rekao 'daj mape'. Savili su mape na sto, Tuđman je bio oduševljen i rekao je: 'Evo šta Milošević nudi. Nudi Banovinske granice iz 1938. godine, plus Cazin, Kladušu i Bihać'. I kaže: 'Da vam kažem kako je Milošević rekao. Rekao je: 'Franja, uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, meni to ne treba, to je takozvana 'turska Hrvatska'. Pitao sam ga šta Alija kaže, rekao je, Alija tu nema šta da kaže, kad se hrvatske i srpske makaze spoje za trećega tu nema problema", rekao je Mesić. 

Upitan ko je još bio na tom sastanku rekao je da se radilo o tadašnjem političkom vrhu. 

"Tadašnji hrvatski vrh, Manolić i drugi. Ali nije na tome stalo, nego je Tuđman otišao u jedno drugo lovište, ali tu informaciju nisam dobio, šta se tamo dogodilo", rekao je Mesić

2024 © - Vesti online