Nedelja 07.01.2018.
21:59
Vestionline, N1

Novi zakon o akcizama: Hoće li poskupeti kafa?

pixabay.com
Akciza na neprženu kafu  iznosi oko 85, a na prženu oko 107 dinara po kilogramu

Za razbuđivanje, povod za druženje ili recept za bolju koncentraciju - prema istraživanjima, kafa je u Srbiji omiljeni napitak. Po glavi stanovnika, godišnje se popije oko četiri kilograma tradicionalne crne - ili kako je često nazivaju - "turske" kafe. Hoće li tu statistiku promeniti uvođenje akcizne markice i poskupljenje kafe?

Akciza na neprženu kafu  iznosi oko 85, a na prženu oko 107 dinara po kilogramu. Uvođenjem akcizne markice, kafa će biti skuplja za najmanje 10 odsto. To znači - da bi 200 grama kafe umesto 220, potrošači na dalje plaćali oko 242 dinara.

Međutim, pojedini proizvođači tvrde da poskupljenja neće biti. Iz "Grand kafe", koja drži oko 53 odsto tržišta, za N1 objašnjavaju da trošak akcizne markice neće biti prebačen na teret potrošača, jer je, kažu, za njih to način da se izbore sa nelegalnom konkurencijom.

- Same ove izmene na krajnju cenu neće uticati, bez obzira na to da smo se mi kao vodeći proizvođači u regionu morali pripremiti na apliciranje akciznih markica. Takođe, u poslednjih nekoliko dana došla je i nominalna vrednost akcizne markice istina je da će nas kao proizvođače, to sve skupa koštati više od milion evra, ali zbog toga, kafa u maloprodaji - kafa do krajnjeg potrošača neće poskupeti - kaže za N1Andrej Bele, generalni direktor Strateškog područja kafa Atlantik Grupe.

Ekonomski analitičar Goran Nikolić navodi da će uvođenje nove mere voditi ka smanjenju sive ekonomije na tržištu kafe. Kaže da će građani ispijati šoljice legalne kafe, ali ne i značajno skuplje.

- Kafa na neki način nije luksuz. Međutim, zašto je ona dobra za akcize? Zato što je akcizno izdašna. Puno ljudi koristi kafu. Država je procenila da na taj način može da namakne jedan ozbiljan poreski prihod. Maksimalistička procena je da može doći do poskupljenja do deset odsto - ocenio je Nikolić.

Svaka peta šoljica kafe koja se popije u Srbiji napravljena je od sirove kafe, koja je na tržište stigla nelegalnim tokovima. I pitanje kvaliteta u direktnoj je vezi sa sivom ekonomijom, jer se na tržištu pojavljuju i pržionice koje koriste surogate u proizvodnji kafe.

Od svih karika u lancu, nova mera će ipak najviše značiti državnom budžetu, jer će država prihodovati od četiri do pet milijardi dinara samo tokom 2018. godine.

2024 © - Vesti online