Nedelja 07.01.2018.
19:34
Vestionline, Jutranji.hr

Zagreb: Kazne koje Slovenija uputi ribarima biće vraćene

pixabay.com
Mogu li Hrvati i Slovenci naći rešenje za Piranski zaliv

Bošnjaković je za "Jutarnji list" rekao da će na taj način Hrvatska zaštiti ribare koji uplovljavaju u deo Piranskog zaliva jer u vladi smatraju da se, kako je rekao, arbitražna presuda ne može sprovoditi jednostrano, već da je za to potrebna saradnja dveju država. 

- Ne može jedna država donositi odluke o prekršajima na teritoriji koja nije njena. Takva rešenja ćemo smatrati pravno ništavnim. Ribari su primljeni u Ministarstvu poljoprivrede, gde su im ministar Tolušić i naš državni sekretar izložili situaciju, i oni su otišli zadovoljni. Videćemo kako će ići najavljena kažnjavanja - rekao je Bošnjaković za zagrebački dnevnik.

Dostava kazni bi, rekao je, trebalo da ide preko Ministarstva pravosuđa, a mi nećemo dostavljati pravno ništavna rešenja.

- Takva ćemo rešenja da vraćamo - najavio je Bošnjaković i spomenuo mogućnost pobijanja slovenačkih kazni na Evropskom sudu u Luksemburgu.

Rekao je i da je profesor Ivan Miloš predložio da Sloveniju prijave Savetu bezbednosti UN i Sudu za pravo mora u Hamburgu.

Ali, ministar Bošnjaković kaže da za takvim potezima nema potrebe jer se u razgovoru sa Slovenijom mogu naći rešenja.

Govoreći o odnosima Beograda i Zagreba, Bošnjaković je rekao da pozicije Hrvatske i Srbije nisu iste i da veruje da će u procesu pregovora o priključenju EU pokazati da je dostigla određene standarde i u procesuiranju ratnih zločina.

U intervjuu Jutarnjem listu, Bošnjaković kaže da je Hrvatska pre šest, sedam godina sa Beogradom razmenjivala spiskove osoba protiv kojih se vode istrage.

Tvrdi da iz Srbije nisu dobili ništa ili, kako je rekao, vrlo malo.

- Valja spomenuti i da je Srbija u pregovorima za ulazak u EU, a mi smo članica EU. Pozicije nam nisu jednake. Mi smo pokazali da smo dostigli određene standarde, pa i po procesuiranju ratnih zločina, a Srbija to tek treba da dokaže. Uostalom, i mi smo jedna od zemalja koja o tome daje ocenu - rekao je Bošnjaković.

Dodao je da veruje da će Srbija u procesu pregovora pokazati rezultate na tu temu. 

2024 © - Vesti online